Cadoul ideal pentru cel dintîi bărbat?

Am asistat pe aici, prin blogosferă, la nişte controverse privind, pe de o parte la aducerea alegerilor prezidenţiale prin iunie, odată cu europarlamentarele, şi pe de alta la amendarea Constituţiei astfel încît preşedintele să poată fi ales cu o majoritate… cît mai simplă :), respectiv încă din primul tur… Discuţia a fost pornită atunci de Lilick, pe Auftakt şi a condus spre opinii cel puţin interesante. La un moment dat, posibilităţile amintite au fost evocate de către „editorialiştii de casă” ai preşedintelui Băsescu, şi de aici discuţiile iscate. Evident că mai toată lumea, din cei aflaţi la şuetă nu dintre susţinătorii lui Băsescu!, erau de părere că forţarea unor astfel de măsuri ar veni ca o mănuşă tentaţiilor autoritare ale chiriaşului de la Cotroceni şi ar pune cruce oricărei tentative mai serioase privind o alternativă la acesta. Unii văd încă în astfel de gesturi… ispitele dictaturii.

Este interesant de văzut dacă lucrurile nu vor evolua cumva în această direcţie, acum, la adăpostul atît de plin de oportuinităţi al crizei. Se afirmă deja (şi are o logică aceasta!) că prea se iroseşte anul pe lupte politice şi alegeri, cînd interesul naţional ar trebui să fie soarta ţării şi a… amărîţilor ei locuitori! Aşa că, nu ar fi bine ca show-urile electorale să fie reduse măcar la jumătate din an? La o asemenea întrebare tot românul va răspunde afirmativ uitîndu-se, în naivitatea-i, plin de griji şi la vistieria ţării şi vrăjit fiind de demagogia ieftină. Nici liderii coaliţiei nu vor da înapoi cu gîndul la prezervarea puterii – măcar teoretic, vrabia din mînă are preţul ei! – pentru încă patru ani… Şi cum s-ar putea ei opune apoi voinţei poporului?

Jocul ăsta ar putea prinde pe picior greşit orice adversar real al lui Traian Băsescu (nu mă găndesc că Geoană ar fi un astfel de adversar!) anunţarea momentului putînd fi lăsată la un termen optim şi la limita prevederilor constituţionale. Cît de eficientă, şi pentru cine, ar fi o campanie electorală pentru prezidenţiale începută brusc, să zicem, peste o lună? Să fie doar o întîmplare declaraţia, în sensul celor mai de sus, a lui Radu Berceanu, de azi de la Realitatea FM, venită cu corul de amortizoare ale ascensiunii neaşteptate din acest moment a lui Crin Antonescu? Să fie un semn că începe netezirea, perfect democratică, a căii spre al doilea mandat a… prim-preşedintelui de partid şi de stat?

UPDATE: Pesediştii au replicat prin vocea lui Valeriu Zgonea spunînd că aşa ceva nu se poate, fiindcă UE nu ar fi de acord… Să nu fie doar o declaraţie de complezenţă! Puţină lume mai crede acum în revolta, în împotrivirea PSD-ului lui Geoană, în ciuda declaraţiilor belicoase ale acestuia…
Între timp, la sugestia lui Lilick, găsesc dezbateri pe tema asta la… Robert Turcescu şi Cristian Pătrăşconiu. Acesta din urmă are şi un sondaj edificator. Ce este întîmplător?

13 gânduri despre „Cadoul ideal pentru cel dintîi bărbat?

 1. Salve, @Osterhase…
  Aşa… şi aş crede că… desluşirile se vor petrece foarte repede. Lumea începe sa înveţe să desluşească tonurile de gri!
  Bună @Ruxi…
  Lucrurile, evident, sunt grave, triste… dar oare o explozie socială ce va rezolva?
  Toate cele bune!

  Apreciază

 2. Of of Flavius, sunt sigur ca daca stai sa te gandesti, iti dai de fapt foarte bine seama ca intre „totul se invarte in jurul lui Basescu” si „nu se invarte nimic in jurul lui Basescu” exista milioane de nuante de gri.

  Totusi nu mi-e foarte clar cata lume le desluseste.

  Apreciază

 3. Dramoleta are dreptate.
  Inca nu simtim criza. Abia dupa ce se vor termina platile compensatorii, ajutoarele de somaj si se vor finaliza procesele in urma carora IMM-urile si persoanele fizice vor fi executate silit, abia atunci vom vedea cum stăm de fapt.
  Parerea mea este ca mai dureaza cateva luni bune, totusi.
  Voi scrie in „Tricolorul” despre asta. De aceea s-a facut imprumutul de la FMI, vor sa cumpere o pace sociala, sa castige timp pana la alegerile prezidentiale. Faptul ca acum se grabesc este ingrijorator. Inseamna ca nu mai este timp si explozia sociala se apropie.

  Apreciază

 4. Servus, @Ionut… În fond, da, cam aşa e, avem de a face cu un joc de media şi interese… Dar nu numai, totuşi, toate astea se produc în cîrca noastră! De ce să te pună pe gînduri ieşirea la urne? Ar putea fi de bine 🙂
  Da, @Dramoleta… dacă ar fi ales în iunie ar mai rămîne cinci ani, cu criză cu tot.
  Bună @Mihaela… aşa cum spuneam şi la tine, mulţumesc pentru trimiterea spre acest text… De bună seamă lucrurile, „manipulările” funcţionează. Acum ceva vreme ne era greu să acceptăm ideea de criză financiară, apoi de criză economică, acum iată că suntem pe cale să înghiţim ideea de recesiune, căreia îi va urma cea de criză economică şi poate chiar cea de… puţină foamete! Cu toate astea, odată îndatoraţi, băgaţi la jug (se vehiculează ideea că vom plăti de fapt cu datoria noastră datoriile băncilor străine!) iată că acum guvernatorul BNR spune că împrumutul la FMI va face ca România să iasă cu creştere economică din 2009 si că România nu duce, de fapt, lipsă de bani!
  Servus, @Osterhase. Cu siguranţă blogosfera este insignifiantă… Oare este Băsescu doar o creaţie artificială a celor ce i se opun, fără nicio legătură cu păienjenişul de interese şi întîmplări ciudate de pe Dîmboviţa? Hai să nu-l mai bage nimeni în seamă, să fie lăsat să faca tot ce vrea, să vezi cum devine o cantitate neglijabilă! 🙂 Asta vrei să spui?
  Salve @Flavius. Există deocamdată o emoţie care poate deveni un adversar. De ce? De ce nu? 🙂
  Bună @Tavi! Iar la derută pot să apară măsuri… derutante şi surprinzătoare…

  Toate cele bune!

  Apreciază

 5. Osterhase are dreptate. Băsescu nu e atît de musculos pe cît îl fac inamicii lui să pară.. Ceea ce mă pune pe mine pe gînduri este faptul că odată cu Crin, cei ce nu mai mergeau la vot, s-ar putea să iasă din nou. Sunt curios ce prezenţă la urne vom avea.

  Apreciază

 6. Singura raţiune pentru care Băsescu ar accepta ca alegerile prezidenţiale să se ţină în iunie, ar fi criza ce se agravează pe zi ce trece.
  Pâna în iunie, Basescu mai are o gura de oxigen prin împrumutul de la FMI. Mai poate ţine, încă două luni,pe loc, acutizarea crizei financiaro- economică.

  După luna iunie vor începe concedierile masive, falimentele IMM-urilor şi micşorarea pensiilor. In aceasta situaţie, nici nu ar mai conta numele contracandidatului lui Băse. Românii ar alege pe oricine altcineva în noiembrie…

  Apreciază

 7. Manipularea simplista, la nivel mediocru, pe termen scurt este jucaria preferata a celui dantai ”barbat”. el crede ca prin ”abordarea” abrupta a crizei prin afirmatii de tipul ”criza pensiilor” de anul trecut, acum ”criza alimentatiei”, temperate apoi prin ”Romania NU are azi nevoie de bani” ci doar de o ”centura de siguranta” pentru a evita eventuale derapaje datorate lipsei resurselor, va fi perceput ca salvatorul natiunii! Mai mult decat atat toata sarada cu FMI este de fapt o tactica prin care impusca doi iepuri : unul prin care mentine Romania intr-o stare liniara apropiata de zero dar care nu poate fi numita faliment, fapt ce ar duce evident la pierderea, din start, a orcarui gand pentru participarea la alegerile prezidentiale. Al doilea, prin ”infuzia” de capital creata prin imprumut realizeaza o continuitate a platilor, dar si initierea unor noi proiecte (investitiile din infrastructura atat de laudate de boc, si altele) catre ”minunatele” firme care-i asigura sprijinul financiar, in general dar si intr-o eventuala campanie!
  PS: Cred ca suntem luati un pic de val, si-a anuntat cel dantai ”barbat” candidatura?! Cocheteaza! :))

  Apreciază

 8. Daca se discuta pe blogosfera nu inseamna neaparat ca are si vreo legatura importanta cu realitatea de pe teren…

  Dar revenind:
  E Basescu atat de important, sau il fac important dusmanii lui? Think about it.

  Apreciază

 9. Servus Flavius,Basescu este in deruta impreuna cu intreaga camarila,gafele pe care le face in ultimile saptamani ,denota ca l-au lasat nervii,ultima este atacul impotriva lui Puiu Popoviciu care este semnul ca isi da seama ca pierde teren si incearca cu diferite petarde fumigene sa abureasca presa ca sa o distraga de la adevarata ploconire a sa in fata FMI si a conditiilor din acord,aceasta presiune a recesiunii economice are efect asupra sa ,o seara placuta !Tavi :),va pierde alegerile si el si fiica lui.

  Apreciază

 10. Servus @Lilick!
  Tocmai. Mi/am adus aminte de acea discuţie de la tine cînd am citit declaraţia lui Berceanu! Nu am găsit însă linkul să îi fac trimitere de aici… Vrerea PDL-ului şi a lui Băsescu este evidentă. Pesediştii au sărit deja ca arşi, dar cred că o fac de faţadă!
  Cele bune

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.