Metatext bricolat din blogotecă

O fi sau n-o fi revoluţie la Chişinău? O fi lovitură de stat? Moldova plânge, aflu, văd, aud surprins că vreo cîteva sute de tineri au ieşit solidari în stradă şi prin oraşe din ţară… Dar mă încăpăţînez să încerc să mă ţin şi azi ceva mai departe de perdeaua aia de fum. Chiar şi de o Italie cutremurată, de un Băsescu pierzător, de scenarii şi arestări ori de un Gigi erou. Apoi observ că fumul şi isteriile zilnice mă lasă tot mai indiferent... Primăvara o fi de vină, cu tot alaiul ei de astenii, de flori de cireş şi îndrăgosteli. Aşa că, iată, dau o raită prin blogoteca-mi personală, aici unde se întîmplă lucruri mult mai cuprinzătoare decît ar crede un Ion Cristoiu (pe care altfel îl stimez) care preia şi el o subţirică şi… intelectualistă prejudecată şi vede în bloggeri tot nişte frustraţi care, nu au altundeva loc să scrie

În momente din astea de confuzie, de mizerie citadină uneori acolo unde te aşteptai mai puţin, de injustiţie poate, ar fi ok să reînvăţăm să privim în urmă pentru a desluşi ce este cu noi. Ne vom da astfel seama cît de insignifiante ne pot fi problemele şi ne vom lămuri. La fel, rămîn fidel gîndului că în vremuri din astea, crizate, pline de umbre, întoarcerea la cărţi, tipărite sau nu, la muzee, la cetăţi, la muzici, regăsirea culturii astfel şi a comunicării ne pot salva, ne pot face să credem în umanitatea noastră. Acestea, laolaltă cu privirea spre lucrurile mărunte. Nu atît de mărunte însă, încît să nu ne mai dea o dată de gîndit asupra  putinţei zborului, asupra resurselor nebănuite din noi.

În felul ăsta cred că nu ne vom mai mira sau ruşina de firescul nostru. În felul ăsta am putea noi înşine să ne fim mai suportabili, să ne putem privi iar în oglindă, să ne oglindim în apă. Ştiu, uneori adunarea de cuvinte nu e mereu totuna cu adunarea de gînduri, poate fi însă un soi de poezie. Aşa mi se întîmplă acum, departe de murmurul unor talk-show-uri din care nu (mai) înţeleg nimic, departe de perspective care ar trebui să mă revolte. Dincolo de sensuri, bricolajul acestei clipe poate deschide bricolajele altor întrebări

26 de gânduri despre „Metatext bricolat din blogotecă

 1. Servus, @Lumsa! Este deosebit cred modul în care încercăm noi să ne adunăm gîndurile la un loc, pe aici prin bloguri. Eu mulţumesc!
  Toate cele bune!
  Ziua bună @Nea Costache. Sper să descoperim cît de des se poate pagini cît mai inspirate.
  Numai bine!
  Cele bune… @Meşter Manole… Voi încerca să mă ţin de „Ordin”. Merci că m-ai… anexat 🙂
  Toate cele bune

  Apreciază

 2. esti genial… nu mai incape vorba. ne-ai facut pe toti sa ne simtim iesiti din comun prin efortul vadit cu care ne-ai strans in acest post. esti absolut deosebit.

  superba si piesa muzicala. …nu stiu cat de frumoasa per se este viata, dar este cert ca-i plina de surprize… iar cele frumoase, ca acest post!, o fac traibila si… mai frumoasa.
  multumesc mult!

  Apreciază

 3. Excelent bricolaj! Cu aceasta ocazie am vazut si cateva bloguri bune pe care nu le stiam. Felicitari pentru idee, post, dar mai ales munca sisifica la care te-ai inhamat (atatea linck-uri, brrr!)!. Un sfarsit de saptamana minunat!

  Apreciază

 4. Bună seara!
  @Mihaela… Asta cred că este problema că ne-am prea obişnuit cu „binele” din carapacea noastră. Cred că viaţa ne va obliga să ieşim din carapace inclusiv prin creaţie, prin cultură adică.

  @Gala, pentru cei ce ce desconsideră activitatea, hobby-ul, ăsta al nostru, „blogăreala” asta cred că singura „lecţie” va fi trecerea timpului care le va demonstra cît de adevărată e „chestia” asta a noastră de aici :). Multumesc!

  @Teo… numai gînduri bune!

  @Clau… dacă ţie a aşa ceva îţi sună acest fapt, aceste fraze, a compilaţie… Şi dacă prin asta atît înţelegi… şi dacă ţi se pare o chestie lesnicioasă, ce ţine numai de nişte minute cronometrabile de stat pe Net, probabil vor fi unii care vor vorbi chiar despre un fel de… plagiat, în un astfel de demers… Dacă… Aştept, aşadar, romanul acela „compilat”, fără probleme… :)(A compila – „A aduna din lucrări străine, reunind şi elaborând o lucrare lipsită de originalitate.” A a culege fragmente, idei din diverşi autori, pentru a alcătui o lucrare nouă, fără o contribuţie personală”) Şi… numai bine! 🙂

  Cele bune, @Cipri!

  Apoi, şi eu mulţumesc, Meşteră Manole! 🙂

  Da, @Tavi, se poate face şi o revistă a presei… blogosferice. Să nu exagerăm însă cu aprecierile 🙂 şi să nu ne lăsăm prinşi de „manierismele” presei clasice. Eu nu am adunat o sumă de citate, ci am aşezat textul meu pe contextul oferit de „blogotecă”, pe unele apropieri dintre ceea ce am vrut să spun şi ceea ce au spus ceilalţi. Aşa s-a născut acest text care poate provoca o analiză în adîncime, adică metatextul 🙂

  Cele bune, @Vania. Tocmai, aici ne dăm seama cît de uşor putem să vedem ce-i prin jur…

  @Manon, „fain di tăt” e să facem cîte o cură de… „texte constructive”. S-ar simţi în tonusul textelor noastre, apoi.

  @Simona, cred că nu despre bacovianul spleen e vorba cît tocmai de viaţa comunităţii întru care ar fi normal să fim mult mai mulţi implicaţi!

  Ei, @Ionutule… de multe ori sunt tentat să fac acest exerciţiu, tocmai pentru a remarca textele interesante la care uneori comentariile sunt insuficiente.

  Cele bune @Gabriela!

  Aşa zic şi eu @Maminineta… Am descoperit aici resurse nebănuite de prietenie, de încredere, de optimism

  @Ioane… revista presei, dupa cum am mai spus, mi se pare un gen prea lipsit de viaţă faţă de ce esate aici.

  Servus @Brush! Ignoranţa e un păcat capital şi zăcutul în ea 🙂 Cred însă că noi ne deşteptăm pe zi ce trece, nu?

  @Manon… doliul cuvintelor se cuvine să fie încercat cu sinceritate şi asta destul de des!

  @Agarttha… poezia gîndurilor e aşa de greu de „prins” uneori :)…

  @Pescăruş argintiu, şi tie cele bune, pe măsura cel puţin a celor zboruri de atîtea ori întîlnite la tine…

  Multumesc
  Toate cele bune!

  Apreciază

 5. Servus, FLAVIUS!
  Este ideea ideilor! Pe langa clipul minunat, pe langa minunatul bricolaj, pe langa minunatele bloguri pe care le-am vazut cu mare placere, continutul scrierii (mi se pare mai…lin decat ”postul”;)) este profund, dramatic in esenta. Este intradevar un semnal de alarma pe care unii nu-l percep sau poate sunt si din cei care nu vor sa mai iasa din carapacea lor. Le este bine asa. Dar va veni un timp…Cred ca ai sesizat foarte bine dezumanizarea din noi si dintre noi. Uneori este bine sa te uiti la efecte ca sa vezi, de fapt, cauzele. Dar cea mai importanta este solutia, pe care ai creionat-o perfect, intoarcerea la cultura, la tot ce inseamna cultura, pentru ca sa ne redescoperim pe Noi insine, fiecare in parte, apoi sa-i redescoperim pe cei de langa noi.
  Dar sa nu uitam, totusi, ca trebuie sa avem atitudine pentru lipsa si intoleranta la cultura, care la acest moment a ajuns ”valoare nationala” fiind in fruntea ierarhiilor! A mai fost o ”epoca de aur” in care cultura a excelat prin oamenii prezenti in Ea si pentru Ea, dar care au dus la absenta masiva si dezinteresul pentru viata politica. Restul e istorie.
  Felicitari pentru idee si pentru realizarea ei, atat in forma cat si continut!
  Ma simt onorata sa ma regasesc in acest minunat bricolaj dar si in blog rollul tau!
  Multumesc, o seara buna!

  Apreciază

 6. Flavius
  Chapeau bas!
  interesant si reusit experiment, asa le dam peste nas celor care desconsidera bloggingul 🙂
  si uite toate puse cap la cap dau un intreg care nu e de lepadat care cuprinde viata in cuvinte

  Apreciază

 7. Pe blogurile pe care am survolat pe-aici – nu e rau. Ma bucur cu nu promovam pe bloguri numai probleme. Ma bucur ca se vede ca oamenii sunt constructivi ca au ochi si vada si ce e bun nu doar ce e rau.

  O sa mai revin sa mai clickaiesc sa gândicesc si pe la altii 🙂

  fain de tãt!

  Apreciază

 8. Candva, starea ta de acum (si a multora ditre noi) se numea „spleen”. Daca inaitasii au depasit-o, cred ca o vom face si noi. Deja, citindu-ti textul, parca adie o unda de optimism – ca nu e totul pierdut daca suntem inca multi preocupati de viata comunitatii.

  Apreciază

 9. Lovitură de maestru Flavius. Chapeaux! Foarte fain, şi mă simt onorat să-mi văd blogul în bricolaj. 😉
  Am o singură rugăminte: modifică-mi te rog la tine în blogroll adresa blogului, pentru că am plecat de pe wordpress.com
  Mersi!

  Apreciază

 10. Cand strangi intr-un manunchi atatea ganduri, te detasezi de realitatea care doare.Sunt prietenii necunoscuti care te cunosc.Flavius, atragi energie pozitiva ce face bine tuturor.Dupa ce citesti gandurile prietenilor tai, simti ca esti pregatit pentru incercarile vietii.
  Speranta nu moare niciodata.Numai bine in calea ta.

  Apreciază

 11. Te-am aşteptat la un gulaş duminică. 🙂
  ‘neaţa.
  încerc să ademenesc primăvara, dar nu-mi mai permit luxul să fiu ignorant: cotidianul mă (şi ne) striveşte şi aruncatul pisicii moarte nu le foloseşte copiilor noştrii la nimic…
  stăm deoparte, da’ nimeni nu ne face treaba…

  Apreciază

 12. Parca se vorbeste mai mult despre nea’ Gigi, sau fotbal decit de ce se intimpla in Moldova. Eu cu jumate sânge de basarabean in mine… maicamea – venita de acolo, se uita la TV. Vad ca o doare.
  E plin de probleme oriunde intorci capul.

  Refuz sa vorbesc despre politica, refuz sa vorbesc de toate mizeriile care le vad. Încerc sa fac un balans pentru ce a mai ramas pozitiv pe lumea asta… cu toate astea simt ca balanta greutatilor, si tristetii atirna foarte, foarte greu.

  Incep sa ma simt Sisif. Ma alatur anei prin neputinta de a schimba ceva, de a aduce o raza de soare… imi dau seama de micimea mea si sunt trista. M-am si oprit din scris de vreo 4, 5 zile, ca intr-un doliu tacut al cuvintelor… parca as astepta un sfisit prost… sa speram ca nu va fi. Noi nu ne simtim atit legati de basarabeni – dar ei se simt. Eu simt mai mult ca oricind lupta de dincolo de Prut.

  … de cei de la Bucuresti mi-e scârba… nici nu mai intorc capul intr-acolo. Nu ma merita… nu ne merita!

  Apreciază

 13. Buna dimineata!
  Cate adevaruri si profunzimi realiste, dulci-amarui ai conturat aici, Flavius!
  Si din spatele lor ne surand atat de frumos gandurile prietenilor tai si ale confratilor nostri intr-ale bolggeritului!
  Rotunda si captivanta blogoteca ti-ai selectat, felicitari calduroase pentru aceasta realizare!
  Sa-i dam crezare lui Andre Rieu si minunatului sau crez artistic „Life is beautiful”!
  O zi frumoasa, ca sufletul tau!

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.