Viaţa la ziar

Din întîmplare, într-unul din minutele mele de… hai-hui prin… blogolume am ajuns la „prima pagină” a blogului lui Mihnea Măruţă. Acolo, unul dintre titluri mi-a produs un „flash”: Viaţă! Cel mai curajos proiect jurnalistic: un ziar scos din economiile redacţiei”. Şi cum subiectul ăsta e unul care îmi atinge mereu o coardă sensibilă… Gazetăria, ziarul, viaţa la ziar au lăsat urme  în existenţa mea, urme despre care am scris de multe ori pe aici prin genunchiul lumii. Cine a trăit (din) această meserie, cine o face acum, ştie despre ce vorbesc şi nu voi mai pedala, nostalgic, din nou pe asta…
Şi am mers din link în link pe firul „poveştii” celor de la fostul „Clujeanul” (pe care l-am văzut de mult ca pe o reuşită, ca pe un proiect nonconformist menit să spargă… tiparele, pe vremea cînd mi-a părut rău că nu i s-a mai acordat o şansă şi „Braşoveanului”) şi mi-a crescut inima dîndu-mi seama că mai sunt şi oameni care iubesc această profesiune, o respectă, şi o fac fără să le pese cît de neagră le este pîinea care „le iese” din asta.

Mihnea Măruţă i-a luat un interviu lui Mihai Goţiu, redactorul-şef atît al noului „Viaţa Clujeanului”, cât şi al fostului „Clujeanul”, după ce editorul (Publimedia-MediaPro) a decis luna trecută să închidă publicaţiile sale locale. De acolo aflu că echipa redacţională a „Clujeanului” a pus mînă de la mînă pentru a merge mai departe, prin „Viaţa Clujeanului”! Şi-au pus la bătaie economiile şi calculatoarele personale pentru că nu au vrut să moară ceea în ce cred! Nu s-au chircit tînguindu-se că e criză nici nu au pozat în victime plîngîndu-şi de milă. Măruţă vorbeşte de romantism aici. Aşa este… Gestul clujenilor pare nebunesc, dar de o frumuseţe fără margini, după cum ne spune şi Dragoş Stanca.
Întîmplarea, nu în ultimul rînd, dovedeşte că acolo este o echipă de meseriaşi care, cum a ştiut să ţină un ziar aproape 10 ani la tiraje la care mulţi nici nu mai visau în vremurile astea, va reuşi, cred, şi cu noul proiect. Nu pot decît să le privesc pasiunea cu respect!

Vorbeam la început de un soi de „flash”… Gândul mă duce, iată, la o bătrînă şi frumoasă doamnă a presei braşovene recent sucombată după o lungă şi grea suferinţă… Am scris despre asta acum cîteva zile… De ce nu s-a întîmplat ca la Cluj şi la Braşov? De ce nu am remarcat un asemenea gest, o astfel de încercare măcar, o asemenea dragoste faţă de gazetărie şi de… brand? De ce nu am auzit şi aici de o echipă care, să dea un astfel de semn, să se lege, cum se spune, cu lanţurile de calorifere numai să scoată cumva ziarul la liman, viu? De ce la Cluj, da şi la Braşov, ba?!…  Fiindcă aici la Braşov, de astă dată, aşa ceva nu a existat: echipă, entuziasm, sictir faţă de conturile goale. În schimb, aici, în cel mai oral chip cu putinţă, atît de jalnic românesc, zbaterile pe uscat încă mai ţin – cu un aer domnesc, superior – loc realităţii cu teorii ale isteriei, manelizării, iresponsabilităţii, specimenelor, mocirlei, frustrărilor, idioţeniei…

"Viaţa Clujeanului", coperta viitorului prim număr
"Viaţa Clujeanului", coperta viitorului prim număr

P.S.Il Divo sunt o altă din urmă descoperire adăugată la… insectarul meu de muzici. Din nou, fără legătură cu trecătoarele-mi cotidiene constatări, păreri… Şi sunt, aproape, divini… 🙂

13 gânduri despre „Viaţa la ziar

 1. Servus…
  @Mariana… aşa este. E imposibil să pui merele şi perele la un loc. În rest… ai spus tot! 🙂
  @Tavi… in cazul asta nu tine totul doar de vremelnicie…
  @Mircea, iar asta se întîmplă din ce în ce mai rar. La Cluj se întîmplă…
  @Gala… dar şi eu iubesc Braşovul, în primul rînd! Cu toate că unii folosesc asta drept slogan 🙂
  Aşa să fie @Geo!
  @Deceneu… şi astfel aproape că asistăm la înmormîntarea presei… Într-un fel sau altul… aproape a întregii prese… libere.
  @Anamaria, unii de la noi au prins drag de prima varianta! 🙂
  Toate cele bune!

  Apreciază

 2. Fiecare ziar inseamna oamenii care-l fac, oamenii din fata si oamenii din spate. In fiecare ziar gasim entuziasm, dorinte de afirmare, dragoste de adevar, asa cum il percepe fiecare dintre cei din fata, dar si interese, multe si primitive, apartinand, de regula, celor din spate. Aceste interese nu au nimic comun cu adevarul. Atunci cand cei din fata, cei cu talent, vor scrie fara cei din spate, noi cititorii, vom reincepe sa citim.

  Apreciază

 3. Servus Iulia…
  Multumesc. Am citit editorialul Leliei Munteanu si nu pot sa nu fiu de acord cu el. Este un portret pe cit de plastic pe atit de real pentru ceea ce mai inseamnă meseria asta…
  O zi frumoasă!

  Apreciază

 4. Viata are cursul ei si fiecare trebuie sa stie cum sa se adapteze, sa nu inoate impotria curentului ca sa ajunga la destinatie.
  Pasiunea trebuie combinata cu managementul si cu sondarea pietei.
  Din pacate nu am vazut presa care sa faca cercetare de piata.
  S-a mers pe ideea „stim noi ce vor cititorii” si am impresia ca lumea jurnalistica si-a condus afacerile dupa prejudecatile ce au fost vehiculate de „specialistii” in media, iar aceste „prejudecati” au avut un scop final de concentrare a mass-media, asa cum se concentreaza si viata politica si lumea afacerilor.

  Apreciază

 5. Draga Flavius,
  Am o varianta de raspuns la intrebarea pe care ai lansat-o aici. Clujeanul si gestul echipei de acolo sunt mere, iar Gazeta intra la pere. De ce? Pai Clujeanul nu putea fi salvat pt ca patronatul a decis renuntarea la el. Prin urmare, echipa din conducere si redactorii nu se puteau opune deciziei patronatului. Aici, la Bv, Gazeta si patronatul sunt una si aceeasi treaba, la fel si manageriatul. Si, sa fim seriosi, managerul de la Gazeta poate fi, (fara suparare!) dat exemplu la „cum se poate duce de rapa o afacere in ciuda tuturor sanselor de reusita pe care aceasta le are”. Pai, cine era cel mai tare ziar din Bv imediat dupa 89? Gazeta! Cum a profitat managerul? Nicicum! Cine nu s-a speriat cand au aparut Mesager, Tex, care primeau anunturi de mica gratis si le si publicau in 24 de ore? Gazeta! Cine nu s-a speriat cand Tex si-a tras chioscuri proprii si tipografie? Gazeta! Ce a facut managerul de acolo pt a profita de „mostenire” si de brand? Nimic! Nu ma mira ca a sucombat! Ma mira ca nu a sucombat acum 10 ani si ca a supravietuit atat pe o piata libera si in continua dezvoltare cum e cea a publicatiilor! Asta nu inseamna ca nu regret cele intamplate. Regret ca ziarul asta nu a avut noroc, atat!

  Apreciază

 6. Servus Ovidiu…
  Inteleg ce spui… asa este. Deh, romantismul clujenilor e contagios si recunosc ca e facil sa compar merele cu perele. Dar cine ştie, eu sper, poate vom mai scrie despre Viaţa şi nu despre Moartea Clujeanului si peste un an, măcar cu aceeasi simpatie.
  O zi faină!
  Bună @Anamaria… Din păcate eu cred că tocmai am intrat într-o zodie a ziarelor fără guvern sau, în orice caz a ziarelor… guvernului! Şi mie îmi e drag Clujul, tare drag…
  Numa bine!

  Apreciază

 7. Hei Flavius, echipa Gazetei la apus era formata din Teacă, ce a sărit de 60 de ani, Huidan, care era patronul şi doi reporteri. De unde atâta chef de reviriment. Să faci ziar e o afacere riscantă şi-n vremuri bune, d-apăi în astfel de vremuri. Cred că ştii mai bine ca mine asta, ai moşit şi tu ceva ziare la viaţa ta.
  Deşi îmi place ideea cu Viaţa Clujeanului, nu-i dau viaţă lungă.

  Apreciază

 8. am citit de doua ori si am inteles inca o data de ce imi este atat de drag Clujul (da, am crescut in Brasov si nu locuiesc in Cluj….); poate pe acesst site sau in alte ‘semneee’ lasate de mine am mai scris cea ce mi-am amintit acum si anume cuvintele lui T Jefferson:
  ‘daca ar trebui sa aleg intre a avea un guvern fara ziare, sau ziare fara guvern, as prefera fara sa ezit varianta din urma’

  [stiu, nu tine doar de guvern in acesata situatie, stiu!]
  o zi buna!

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.