Patriotism local. Dintr-o privire

"Iubim" Braşovul...
"Iubim" Braşovul...

În cîteva zile, Tîmpa va căpăta culori fabuloase. Astăzi, „pe Corso”, pe Republicii adică, terasele ştiute forfoteau de o lume plină de… nesaţ de priveliştea cosmopolită a străzii, lenevindă în soarele blînd şi glaben ca o coajă de bostan…  De după lentilele ochelarilor fumurii – încă de soare! – tolăniţi în fotolii generoase de răchită, indivizi şi individe se fixau încercînd să desluşească ceva „din spatele”… celorlalte lentile. E amuzant acest spectacol al privirilor anonime urmărindu-se… dezinteresat, făcîndu-se că nu se văd. Iar privirile astea nu developează doar priviri ci şi ferestre, decolteuri, minijupe, pălării colorate sau pahare cu un conţinut nedesluşit. Devălmăşii. Astăzi am remarcat chiar o oarecare precipitare a jocurilor străzii. Ceasurile par a fi de vină, tot mai grăbite. Da, curînd, Braşovul se va muta, pentru multe luni, prin beciuri sau mansarde pline de fum de tutun şi muzici surde. Bineînţeles că atunci ne va lipsi acest spectacol al străzii. Şi nesaţul privirilor. Şi va ploua…

Declaraţie de... dragoste. Autopropulsată
Declaraţie de... dragoste. Autopropulsată

Probabil după trecerea răsfăţului toamnei Braşovul nu va ma fi… „Probably the Best City in the World” şi nici aşa… iubit nu va mai fi. Nici trubaduri şi „indieni” pe la colţuri de străduţe nu o să mai văd… Vor fi altele de văzut şi de auzit: şi „alintul” gheţuşului şi vinul fiert de la la buza pîrtiilor şi flirtul cu făpturile reci, de zăpadă… Însă mai e destul pînă la ger, încă ne mai putem plimba cu autobuzul galben şi decapotat . Abia intrăm consolaţi cu gîndul ăsta în simezele pastelate ale toamnei. Tablourile vii ale burgului aşteaptă să fie trăite din plin pe terasele în care timpul se va spînzura de ciorchinii de struguri şi se va scurge printre izvoarele de must ameţit de sfîrîitul pastramei. Apoi va urma Oktoberfestul braşovean, cu care cu bere, numai bun să alunge gîndurile de brumă ale celor expulzaţi din toropeala fotoliilor mai sus amintite. Şi cu ploi. Doar castanele coapte nu ne vor fi de pe aici – cu toată strada Castanilor noştri cu tot – şi aş zice că ne-ar fi de folos un import îndestulător pentru un… meniu complet. Şi nici covrigii, chiar de le zice „braşoveni”!

Trubadurii transilvani, pe Corso
Trubadurii transilvani, pe Corso

Cam aşa văd eu Manifestul Toamnei ăsteia la Braşov, cu ghiozdanul lui plin cu tot şi fără… ochelari de soare. Cu poezii de vineri, cu muzici şi cu ploi… Manifest făcut să ţi se facă dor. La ce bun toate celelalte, politice sau ăla al Internetului? La ce bun alte… alegeri? 😉 Daţi o fugă pînă aici să vă convingeţi… Spectacolul e aproape… gratis! Şi ploaia ce va să vină şi va să… plece. Servus!

15 gânduri despre „Patriotism local. Dintr-o privire

 1. Nu, nu mi-a plăcut acest Oktoberfest , nici locul de desfășurare , nici forma cu care a fost livrată brașoveanului de rând această sărbătoare de-mprumut. Poate ni se va da ,,sărbătoarea berii” înapoi și ca locație și ca desfășurare și ca tradiție. Avem atâtea fabrici de bere în țară , demne competitiv pe scena internațională( de fapt era tocmai sărbătoarea lor în care-și făceau cunoscute produsele, era un fel de ,,târg al berii”. De ce a trebuit o sărbătoare de împrumut (la fel ca Dragobetele nostru împinsă undeva la periferia tradiției) să fie mai mult apreciată și mediatizată?

  Apreciază

 2. Dar cine a spus c-avem astfel de autobuze? Este unul f. mare(verde parcă) , într-adevăr , decapotabil cu gând turistic de folosire .Prea puțin l-am văzut în această vară pe străzile Brașovului Din veșnica dispută dintre Primărie și Consiliu Județean pierde turistul (fie el român sau străin) și , implicit brașoveanul nostru.

  Apreciază

 3. Sunt de o saptamana in Brasov si n-am vazut autobuzele galbene si decapotabile.

  Oricum… mie mi se pare un oras frumos si interesant indeferent de anotimp… dara asta pentru mine tine si de farmecul unei anumite persoane, nu doar al orasului in sine.

  Apreciază

 4. Servus!
  Tocmai ce se întîmplă un fel de Oktoberfest, @Alboosh… Dar nu mai e nimic din acele „Beraruri” cunoscute din Piaţa Sfatului sau de Pe Livadă… Aşa cum am scris şi ieri au înghesuit chestia asta la Olimpia şi i-au zis Oktoberfest, pentru trei zile… Nu mai e cea fost şi ar fost atît de simplu să se păstreze tradiţia de la an la an, să se ia ce e mai bun din fiecare ediţie. Totul acuk e de complezenţă şi electoral, desigur.
  @Andi, @Gabi, @Daurel, @A.Faith, @Marius, @Anne, @Chat Noir, @Liliana, @Rareş, Oana… adevărul e că îi descopăr oraşului acesta… resorturile forţei de atracţie 🙂 Şi, normal, sunt încîntat de asta…
  Numai bine!

  Apreciază

 5. Servus Flavius! Mi-a placut tare mult descrierea ta. Imaginile pe care le-ai prezentat imi sunt atat de aproape. Mai exista inca Berarul in Brasov, chiar vorbeam ca mi-e dor de el? Toate cele bune!

  Apreciază

 6. Poate că odată cu toamna, oamenii se vor putea privi în ochi. Nu va mai fi nevoie de încercări disperate să desluşească privirea celuilalt. Cred că toamna e mai sinceră, fără prea multe fiţe.
  La Braşov, e întradevăr frumoasă şi plină de spiritual. Toate cele bune:)

  Apreciază

 7. Bună Flavius !
  În 2003 am stat în Brașov 2 luni (septembrie, octombrie) la un curs. Atunci am descoperit cât de frumos poate fi Brașovul toamna. Deși mă puteam întoarce în weekend în București … n-am făcut-o nici măcar o singură dată. În schimb am chemat la fiecare sfârșit de săptâmănă familia, prietenii să vadă minunăția toamnei sub Tâmpa. Am regretat când s-a terminat cursul.
  Toate cele bune !

  Apreciază

 8. Flavius, e asa frumoasa toamna la Brasov, mai ales daca ai sansa sa fii mereu aproape de Tampa. Sunt printre cei fericiti: din pat pot vedea Tampa in splendoarea ei, pot sa lenevesc (sambata) privind-o si nu ma mai satur.
  Sigur e toamna. Opera si teatrul au inceput stagiunea. ..
  Esti melancolic, deci in corespondenta cu anotimpul, oricat pari sa-l detesti.
  Sper sa gasesti ceva sau umbra cuiva care sa-ti acopere inima…
  Toate cele bune!

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.