20 de ani mai tîrziu. Lambada…

20 de ani. CNN dedică emisiuni Revoluţiei noastre, Times, Irish Times, UPI, BBC, Le Figaro şi Der Standardt la fel şi cîte n-or mai fi. Vorbesc despre noi Hillary Clinton, George Bush, Gorbaciov şi alţii de talia lor… Posturile noastre de ştiri rememorează şi ele, firesc, cu patimă… Este limpede că 20 de ani de la căderea comunismului în România şi în Europa de Est este o ştire care face rating. Atît în mass-media autohtone cît şi cînd vorbim de sursele externe eu unul am observat trei abordări: cea istorică, memorialistică, uneori în manieră… poliţistă sau fantastică, cea oficială cu aprecierile laudative ale unor lideri trecuţi sau prezenţi şi cea critică.
Primele două categorii nu mi se mai par demult interesante. Ultima însă, care are rezonanţe vrînd-nevrînd personale pentru noi trăitorii celor 20 de ani ridică întrebări… Iar modul „critic” de a vedea lucrurile, evident subiectiv, accentuat mai ales aici la noi, acasă, porneşte de la potenţarea unui singur răspuns: „20 de ani? Degeaba!”. „Brucan s-a înşelat, 20 de ani au fost prea puţini pentru ca noi românii să depridem democraţia şi civiizaţia occidentale”, „Revoluţia furată”…
Cred că fiecare dintre noi avem azi această dilemă: „Revoluţia, eroii de atunci au avut vreun rost? După 20 de ani putem privi în urmă împăcaţi sau resemnaţi? Ne-am împlinit aşteptările?” Care este răspunsul nostru, al fiecăruia dintre noi? Cîţi ne mai amintim ce făceam, ce gîndeam, unde eram în zilele alea din decembrie 1989? Eu unul aş zice că parcă era ieri şi constat: „Băi frate, sunt 20 de ani, 20! Unde şi cum s-au dus? Ce am făcut? Ce am trăit? Sunt 20 de ani, totuşi, mulţi sau puţini?!” Fiecare dintre noi avem un răspuns al nostru, intim, subiectiv,pe care vrem sau nu să îl facem cunoscut.
Stau strîmb şi încerc să judec drept: nu, nu am cum să fiu dintre cei care să şteargă cu buretele, aşa, 20 de ani de viaţă, jumătate din viaţa de pînă acum. Nu am cum să spun că anii ăştia au fost degeaba şi nici cum să zic că anii mei au fost şi sunt alţii decît ai ţării în care trăiesc.Nu aş avea cum să zic că nu am pus cîteva cărămizi acolo sau dincolo, că nu am realizat cîte ceva. Că nu am trăit. Mi-e limpede acum, nu pot fi, totuşi, dintre cei care să spună azi că au fost 20 de an degeaba. Mi-e imposibil asta. Normal, nu pot fi mulţumit, aş fi vrut mai mult, mi-e şi mie ruşine de starea în care se află ţara asta azi, mă dor bolile ei chiar dacă încerc să le ignor uneori ştiind că eu nu am cum să le vindec. Însă exstă şi o jumătate plină a paharului şi mai există şi ceva speranţă…
Acum 20 de ani aţipeam cu o mitralieră la capul patului şi cu o cartuşieră sub pernă şi în difuzoarele unităţii militare în care mă aflam auzeam pentru prima oară „Lambada”. Şi încă mă întreb pentru ce a fost nevoie să fie aşa cînd, e limpede, putea fi altfel, din moment ce, din acel tablou suprarealist a rămas pînă la urmă doar… senzaţia – atît de proaspătă! – de Lambada?!

P.S. Am citit un interviu cu Dan Puric, în „Adevărul”, acum cîteva zile. Interesant, aproape remarcabil privindu-ne pe noi… 20 de ani mai tîrziu. Aici tind să-i dau dreptate, parte din realitatea noastră de azi aşa este, chiar dacă altfel îl consider pe actor cam prea defetist. Iar rezolvarea stării noastre de acum poate pleca de la revoluţia noastră interioară şi de la definitiva tăiere a dependenţei noastre faţă de politic şi de mediocrităţile care îl reprezintă. Iată:
„Dacă putem vorbi, până în ’89, de o imagine care a creat un comportament schizoid dublu, cealaltă, de după ’89, a creat un cancer de tip leucemic. Ce ne-au distrus? Modelele culturale, tradiţiile, familia, biserica, credinţa. Prin ce? Prin desacralizare, prin demitizare. Ei trăiesc din CNP, din buletin. Deci n-au poveste. Oamenii aceştia sunt numărul „2456″. Ia-i povestea omului şi l-ai distrus, l-ai făcut o cărămidă. Desacralizare, demitizare, băşcălizare, minimalizare, spirit dilematic, ca să nu spun mai mult – şi nu al certitudinii. Eu nu am dileme asupra mamei sau asupra bunicului.”

15 gânduri despre „20 de ani mai tîrziu. Lambada…

 1. Unii spun că s-a ales praful de tot. Alţii spun că au fost 20 de ani trecuţi degeaba. O fi ceva adevăr personal în toate acestea. Dar au trecut 20 de ani, în care ne-am transformat, ne-am maturizat, am crescut, şi am făcut-o liberi. Până la urmă viaţa e o sumă de experienţe, altele mai dulci, multe mai amare… Dar am fost liberi în ultimii 20 de ani, şi asta e cel mai important.

  Apreciază

 2. Cu siguranta, anii acestia, deloc putini, n-au trecut la fel pentru toti, dar daca am stiut sa luam din ei ce-a fost mai bun, atunci poate ca n-au fost degeaba. Personal, ii vad ca pe anii in care eu am crescut, si nu doar in sensul propriu al cuvantului. In rest, ca stat, ne invartim, impasibil, in jurul propriei axe, ca sa ajungem tot de unde am plecat…

  Apreciază

 3. Da,,va trebui ca schimbarea sa vina din noi spre lume,din fiecare dintre noi pt a ne schimba „soarta”…pana atunci,insa,nu-mi place cum Puric isi aroga dreptul sa stea in tabara”celor posesori”de povesti,iar ceilalti sa fie doar”posesori de CNP-uri”.Din punctul meu de vedere,dl.Puric castiga imagine pe seama neputintei si slabiciunilor prostiei umane,care oricum auexistat dintotdeauna si in Romania(nu numai dupa’89,ci si in perioada interbelica,si in secolul XVII,etc).Am urmarit aseara pe TVR2 un interviu cu el.Fi linistit,spune aceleasi lucruri ca in Adevarul,caci le-a invatat pe dinafara si-i place sa creada ca stie sa faca comparatii si sa spuna povesti!

  Apreciază

 4. Culmea, ieri, la o emisiune tv, era o jurnalistă care povestea că, în timpul izbucnirii Revoluţiei, ea era ocupată să înregistreze Lambada, pentru că venea petrecerea de Revelion…
  E curios cum marile schimbari vin pe nesimţite.

  Să ai o săptămână bună:)

  Apreciază

 5. eşti singurul care ai descifrat, deşi nu era aşa greu, ISTORIAdegeaba a mea…
  mie nu-mi trebuieşte discursul lui Puric
  pe noi Flavius şi pe alţi mulţi, îmi place să cred, nu vor reuşi să ne transforme in cnpuri
  iar tu îi vei transmite Inei netransformarea şi tot aşa…
  noi chiar nu avem dileme asupra moşilor şi părinţilor noştri
  să nu lăsăm să aibe nici pruncii noştri

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.