Şi atunci, mon cher?!…

Povestea şi întrebarea sunt vechi. De 10, 20 sau 50 de ani. „Unde ne sunt oamenii?”, „Care ne sunt modelele?”, „La vorba cui să ne aplecăm urechea, să ne îndreptăm?”, „Pe cine să urmăm?”… Nu este zi în care să nu aud vorbindu-se despre „Criza morală”, despre lipsa valorilor pe teritoriul ăsta în care respirăm. Se scriu tratate pe tema asta, ziarele sunt pline de interviuri abundînd de „învăţăminte”. Întrebarea e perenă în ciuda răspunsurilor care se găsesc, iată, din belşug. Iar în spatele răspunsurilor sunt şi oamenii fiindcă, nu-i aşa, din moment ce au răspunsurile ar trebui ca la ei să fie şi „cheile”. Şi totuşi, nu-i văd, nu-i vedem. Unde ne sunt oamenii? Nu-i văd nici în Parlament, nici în Guvern, nici la Cotroceni. Nu văd decît fiţele, mondialii, columbenii, boţii… Nu văd decît ciutacii, tatulicii, gâzii, hurezenii, ciuvicii, cartienii, liicenii, cărtăreştii, nistoreştii, cristoii, stăneştii, porele… Nu văd decît bocii, băseştii, antoneştii, ponţii, diaconeştii, fluturii, videnii, vosganienii, mazării, olguţele, laviniile, vişanii, udrele, sulfinele… Un Babel uniformizat, un bâlci pe sticlă numai bun de ecranizat în faţa sălii de maţe goale. Şi nu doar că îi văd, dar ăştia sunt! Asta ne e crema! Din vîrful neuronului lor şi al pixului lor ne vin toate relele şi… bunele!
Buun… Şi atunci, mon cher? Zău, la ce atunci atâtea mirări, atîtea lamentări, atîtea dezbateri şi opinii deversate prin toate orificiile mediatice posibile în fiecare secundă? La ce bun „soluţiile”, „strategiile”, „legile”, „moţiunile”? Pentru ce? Pentru cine? De unde şi până unde? Esenţa e că toate astea nu au cum să se lege, să funcţioneze în pîrloaga asta. Efortul social, atât cât e, comunicarea publică, politica, media, îmi par astăzi fundamental inutile. Nu-mi va schimba nimic părerea că supravieţuim numai, fiecare în parte, doar prin soluţiile noastre individuale alegînd (sau nu) să asistăm or să „participăm” (sau să „socializăm”, cum e la modă acum!) la spectacolul care ni se oferă. Participare iluzorie, însă, şi asta. Ca toate iluziile noastre. Prezente, trecute, viitoare.
„Înainte să avem nevoie de lideri, avem nevoie de cetăţeni”, spunea fostul şef al statului, Emil Constantinescu într-un interviu. Da, cred că aici e buba pînă la urmă. O… şi cîte interviuri superbe găsesc şi citesc în fiecare zi! Toate cu oameni, toate cu soluţii, toate chiar cu… potenţiali „oameni de stat”! (Pe aici, aici, aici, aici, pe aici sau pe aici!)
Şi ciudat, în timp ce scriu rîndurile astea, aflu, culmea!, că pe lângă guvern „se pune” de-un „Consiliului National de Competitivitate” (sic!), adică un fel de Sfat al Înţelepţilor naţiei care să ne arate care-i cursul, care ne e „drumul”, care să ne traseze „proiectul naţional” şi eterna şi fascinanta „reformă a statului”!… Mi-e doar că chestia asta ne va cam scumpi însă până şi biletele la… matineu! 😉

Servus, Blogolume!
Toate cele bune! Cu soare în toate! 🙂

17 gânduri despre „Şi atunci, mon cher?!…

 1. modele există, vorba cântecului „avem di tăti” şi nu cred că ele trebuie să ne caute. ele sunt acolo unde au fost mereu, doar „noi” (pun ghilimele pentru că nu mă regăsesc în „noi” ăla) ne-am întors faţa de la ele.
  de ce nu ies ele în faţă? cred că din cauza proverbului „te bagi în troacă, te mănâncă porcii”.
  românu are o mare satisfacţie în a arunca noroi în cei la care nu poate ajunge pt că-i este mai la-ndemână băşcălia decât respectul.
  din cauza asta, la români oprobriul funcţionează taman pe dos, pentru că loazele-s la putere şi n-au nici un interes să-şi taie craca de sub picioare promovând valori.
  ne merităm soarta!

  Apreciază

 2. Oamenii de valoare exista, dar nu sunt facuti cunoscuti. Poporului ii este servita doar informatia care il poate subjuga, care il poate face usor de manipulat. Sisteme de valori avem, dar sunt aruncate la baza piramidei inverse, unde multimea nu are acces.

  Apreciază

 3. Modele exista Flavius, nu stim unde sa le cautam si sa le gasim. Nu cred ca trebuie pusi la gramada liicenii, cartarestii cu antonestii si pontii. Ai uitat de „plesi”.
  Si câte murdarii nu s-au spus si se mai spun înca despre Constantinescu!

  Apreciază

  1. De acord, @Dane… modelele există însă nu cred ca noi trebuie sa le căutăm. Ele, ei trebuie sa ne caute, sa se manifeste, sa se distingă din… grămadă…
   Toate cele bune!

   Apreciază

 4. …și atunci nu ne rămâne decât să alegem soluțiile individuale, dar și asta este o capcană, flavius, și asta.
  mie îmi pare uneori că nici măcar nu asistăm la spectacolul oferit, ne întoarcem de fapt cu spatele, înghițindu-ne iluziile. doar uneori, în dulce tresărire, ne așezăm grumazul, e un gest voluntar și conștient, sub lama sfâșietoare de viață, de valoare, de destin.
  soare bun să te găsească printre fulgii care mai tresar în ferestre.

  Apreciază

 5. haha, ”capul limpede” îmi amintește de vremea când lucram prin redacții de ziar… oricum, Flavius eu zic că președintele Emil Constantinescu avea dreptate când se plâgea de lipsa cetățenilor. în fond noi nu avem un popor, ca idee asumată responsabil, atât ca drepturi cât și ca obligații. după umila mea părere noi ne-am oprit la un stadiu de trib (ce altceva sunt clanurie, șatrele, sindicatele sau chiar și partidele?) fără a evolua către o construcție națională asumată. unicii care au reușit să ne unească în ideea de popor, sub un singur țel, au fost monarhia și comunismul, fiecare având un mod cum nu se poate mai diferit de a-și înrola cetățenii sub același stindard. acum nimeni nu mai vrea să facă același lucru, căci acum suntem ușor de condus fiind și foarte ușor de dezbinat.

  petrov zice că suntem mici și fără vână socială. adevărat, dar n-au legătură una cu cealaltă. ungurii sunt un popor și mai mic dar totuși atât de mare și au cu muuuuuuult mai multă vână ca noi. mai vorbesc șii de sârbi?

  iar noi vom mai continua să rămânem ”mici” câtă vreme nu ne spargem tiparul și decidem să devenim cetățeni care își cer și își apără drepturile!

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.