România asta… România aia

„Gîndeşte pozitiv!” ne spun unii şi alţii. Şi mulţi dintre ei şi mulţi dintre noi vedem în asta îndemnul la un soi de abandonare sau de protest epic faţă de aproape tot şi toate. „Downshifting”, avansează alţii, mai savant, coborînd mai mult dinspre „cetate” spre individual… Reţele electronice de refugii, de tot felul, de aşa-zisă socializare, ne-au împînzit realitatea, ca parte a aceluiaş răspuns, mai mult anulîndu-ne revoltele şi potenţîndu-ne anomia decît viceversa. Autoizolaţi în iluzia binefacerilor schimbului nostru liber de frustrări şi de… fluide comunicaţionale, am devenit, iată, pozitivi. O „societate civilă” pozitivă (fiindcă nu mă refer aici la comunicările şi „like-urile” „intime” ale fiecăruia). Nu deranjăm pe nimeni (atîta timp cît ne respectăm limitele de limbaj, atitudine, morală, convenite tacit), cu atît mai puţin pe noi înşine, iar reacţiile ne sunt „în regulă”. Ne iubim ţărişoara, urîm, facem revoluţii, desfidem, argumentăm, alegem, suntem partizani roşii, galbeni sau portocalii într-o „oală” cu presiunea controlată căreia îi zicem încă, iată, România şi pe care o locuim, zicîndu-ne, iată, popor… Şi, de multe ori apoi, la un moment dat, tot mai mulţi ajungem, nu ştiu cum, să înjurăm acest loc şi această viaţă care, iată, ne… oferă prea puţin! Unii din noi alegem lesne surghiunul…
Senzaţia asta, gîndul ăsta l-am avut citind textul sociologului Vasile Dâncu: „Iubind cu disperare România”. Unul dintre puţinele texte simple şi remarcabile pe care l-am citit în ultima vreme, despre starea noastră de fapt, scris de unul dintre tot mai puţinii intelectuali lucizi şi implicaţi, zic eu, pe care-i mai avem. Intelectuali care, mai sper, adunaţi cumva în al treisprezecelea ceas, ar putea pune pe roate, cu curaj, un proiect pentru o Românie… România aia normală, reală, departe de asta schilodită de reforme, din minţile bolnave ale unora…

Vasile Dâncu: „Iubind România cu disperare, fără motive palpabile, putem să ne reiventăm pe noi înşine şi să refuzăm a face parte din nepăsarea generală.”

Servus, Blogolume!
Toate cele bune! 🙂

18 gânduri despre „România asta… România aia

 1. Totul se limitează la contagiere, schimbările spre orice direcție se produc acolo unde microbul gregarității și-a făcut treaba.
  Schimbarea nu înseamnă opinii divizate radical.

  Apreciază

 2. Am si eu o mica sau mare dilema. Cine e bun in tara asta? In alte tari? In lume? Oare,chiar suntem ultimii oameni? Unii isi iubesc tara dar nu-si iubesc conducatorii. Oare pe seful direct il iubeste cineva? Sau pe cei care muncesc cu adevarat ii iubeste cineva? NUUUUUUUUU. De ce? Pentru ca muncesc si munca este o dezonoare.Daca putem numai sa criticam ,fara sa muncim ,ce bine e. Totul se reduce numai la a fi cel care criticam,criticam dar solutii nu are nimeni. Sau daca au iar ii criticam ,ca de ce au solutii. Dar si solutiile pot fi bune sau rele,depinde din ce unghi privesti. Si orce solutie pusa in aplicare dureaza timp pana da rezultate. Asa ca „Sa gandim pozitiv” totusi este solutia cea mai buna.Ca au grija altii,nu numai de noi ,ca totul sa fie „BINE”.

  Apreciază

 3. în lumina ultimului scandal, cel care îl implică pe adrian severin, spre care priveam uneori cu oarecare admiraţie mă tem că nu mai am niciun strop de optimism. dacă nici la nivel de parlament european nu suntem capabili de o demisie, gest de onoare, bărbătesc, orice proiect pentru o românie normală, civilizată este deja … un vis?
  o iubesc şi tot cred şi sper şi eu în ea, ţara noastră…

  Apreciază

 4. Da , o iubim cu disperarea celui care o vede murind incetul cu incetul, sufocata de mizerii si lingai , cu disperarea celui care se bazeaza numai pe dreptate intr-o lume manjita de minciuna si tradare.Cata vreme stam cu mainile in san, nimeni nu va veni sa o „resusciteze”.Sta doar im mainile noastre s-o facem!

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.