El Este

Notă autobiografică
S-a născut la Ploieşti, la 31 martie 1933, dintr-un ţăran român venit la oraş şi dintr-o rusoaică stabilită la Ploieşti cu prilejul mutării sediului rafinăriilor de petrol de la Constanţa.
A rămas repetent în clasa întîia primară fiindu-i deosebit de greu să-şi imagineze că vorba vorbită şi cuvîntul cuvîntat există şi că ar putea fi scrise. Mai tîrziu, după diferite eforturi fizice provenite din plăcerea sportului, s-a mirat brusc remarcînd că are un trup şi din această pricină, părăsind calea dreaptă a ştiinţei, s-a apucat cu rîvnă, în fine, alfabetizat fiind, să scrie versuri sau mai degrabă un fel de versuri, sau mai degrabă un fel de texte cu un caracter subiectiv.
A citit Bacovia şi s-a uluit de viziunea lui totală şi a descoperit parodiile lui Topîrceanu de la care a luat o lecţie vie de diferite forme prozodice amare învelite în ciocolata umorului. A învăţat atît de bine lecţia încît în cele din urmă a reuşit să o uite. Aşa se face că matur fiind, încă neconvins de faptul că vorbirea poate fi scrisă, a rămas din nou repetent în faţa cuvintelor, prin practica leit-motivului unor viziuni, şi mai ales cu prilejul compunerii unei cărţi mai speciale intitulată Necuvintele.
Temperament contradictoriu şi paradoxal, el este, aşa cum au remarcat şi prietenii săi, profund influenţabil în zonele exterioare şi convenţionale, ca oricare om civilizat, şi înlăuntrul spiritului său, dacă-l putem numi spirit, îndărărtnic pe ce a cunoscut de unul singur, şi original ca un barbar.
Aparenţa lenei în acţiunea fizică este numai o aparenţă. Se gîndeşte obsesiv zile şi nopţi la o singură viziune, iar cînd scrie sau mai degrabă o dictează dă iluzia improvizaţiei.
E probabil că nu va reuşi niciodată să-şi constituie o familie, din excesul de idealizare a ideii de femeie iubită.
Mirat şi uluit de ideea că există timp, vede în orice ceas, în orice orologiu, în orice clepsidră, forma unui posibil sicriu.
Nu-i place să călătorească, deşi a călătorit, nu iubeşte lucrurile de care atunci cînd le posedă se desparte repede, cu o bucurie ironică.
Citeşte de nenumărate ori, mereu şi mereu, acelaşi cărţi: cum ar fi bunăoară poemul Ghilgameş, Cartea lui Iov, Odiseea, şi unele piese ale tînărului scriitor Shakespeare.
O oră pe an este extrem de mulţumit de propria sa muncă. Tot o oră pe an este nemulţumit de propria sa muncă, iar în rest munceşte pur şi simplu.
Acum, la această dată, are 44 de ani şi a traversat din creier pe hîrtie încă un metru cub de cuvinte scrise, din care poate se vor alege cîteva poezii bune.
Acum, în acest moment, stă şi se uită prelung la o veche drahmă de Istria şi se gîndeşte că prea mare lucru nu este de spus despre sine însuşi şi că sinea altora, dacă nu cumva sinea generală a speciei umane, este cu mult mai aptă de contemplaţie, deşi însăşi contemplaţia, şi ea, are natura unei misterioase oglinzi.
1 noiembrie 1977″

(Nichita Stănescu„Amintiri din prezent” – Editura Sport-Turism, 1985)

Şi…

Flavius, dreptul de a fi născuţi cîndva
iar nu chinul de a ne naşte tot timpul.”

38 de gânduri despre „El Este

 1. Pingback: Rokssana's Blog
 2. Chiar vroiam sa te intreb daca atunci cand a luat premiul acela mare international de poezie daca a cumparat un camion de flori si l-a oferit oamenilor pe strada in Ploiesti.. nu stiu daca este o legenda sau este pe bune.. ce stii de asta?
  Si eu am un blog foarte amuzant in care am scris cateva SUTE de pagini in ultimii 5 ani, de fapt am blog din anul 2001 si folosesc Internetul din 1995.
  A? vrea sa te intreb da doresti sa facem un schimb de link-uri (blogroll/linkexchange), acesta ti-ar aduce minim 50 vizitatori unici pe zi in cateva zile si peste un an mai mult de 200 de vizitatori unici pe zi.
  Daca te intereseaza, astept un raspuns de la tine pe blogul meu http://www.ullise.wordpress.com.

  Multumesc

  Apreciază

 3. Marele Nichita,in lipsa unei reale comparatii a cuvintelor sale cu rasu’-plansu’,a facut recurs la automistificare.Rezultatul?! Cuvintele care musca sau care dezmiarda,cuvintele care tremura de frig la soare,cuvintele care schiopateaza sau care alearga o mie de garduri vii.Terenul de joc fusese deja pregatit de avangardisti.Ilarie Voronca,cu” fata de hristos chinuit a cartofului”,ii servise pe tava piramidele unei poezii pur imaginative,poezie care ingaureste ca burghiul cerul cu stele de mare,ca sa se vada mai bine spatele lui Dumnezeu.Cuvintele libere sunt,inainte de toate,Necuvinte.Pt ca au grade ridicate de fierbere ce duc la topirea liniei de demarcatie a sufletelor.
  Nici nu stiu cata atingere mai are lirica stanesciana cu clapele de pian ale sufletului meu ultraviolet?!
  Cert e ca amplitudinea si dezagregarea ei isi gasesc un zenit poate doar in lirica lui Blaga.Dar sa nu uitam ca ambii poeti de geniu l-au venerat pe”mult prea simpaticul”Eminescu.Soarta lor a fost aceeasi:au tras cu coada ochiului la utopia Premilui Nobel.Unul in quadriga,altul chiar mai profund prin metafore revelatorii.Dar,din aceasta confruntare cu Sinele,cel mai mult a avut de castigat Poezia Romaneasca.

  Apreciază

 4. E probabil că nu va reuşi niciodată să-şi constituie o familie, din excesul de idealizare a ideii de femeie iubită. Cam asa si eu ( idealizarea masculina )

  Corola de minuni a lumii

  Apreciază

 5. A trebuit sa tac, sa tac o vreme si sa-mi intreb sufletul cand s-a mai simtit atat de dezgolit in fata unei astfel de aduceri-aminte, cand l-am lasat pe domnul Nichita sa imi intre in cotloanele gandurilor si ale simtirii… E multa vreme de atunci… iar acum… e-atat de bine!…

  Multumesc, Flavius! Toate stelele!

  Apreciază

 6. Şi eu VĂ MULŢUMESC ! Pentru aducere AMINTE.
  Oare câte Cuvinte ? Oare câte Necuvinte ?
  POEŢII ne îndrumă ! Noi … ne vedem „de-ale noastre”; mi-aduc aminte că … „mi-au venit” şi mie nişte FRAZE, de le ziceam eu Poezii. A fost odată, cândva, demult, parcă în altă Viaţă ! (Acum … sunt ţarină în devenire)
  ~
  Cornelius, 🙂

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.