Preţ de-un bilet de tramvai. Confabulare

E luni, a doua zi de Paşte. Luni, da un fel de duminică din cele cu care nu prea ştiu ce să fac şi pe ale cărei „alergări” încerc să le duc cu ingăduinţă pînă la punctul de firesc al unor întîmplări duminicale. Am avut răgazul să văd primele păpădii galbene şi să observ de aproape florescenţele unor copaci şi de departe soarele. Însă într-un azi, aşadar incomodat de îndărătnica semnificaţie a zilelor. Într-un azi în care şi ştirile şi realităţile confecţionate la televizor – ba chiar şi cele ale străzii – îmi par acut mai nefireşti decît în zilele, să le zic, obişnuite. Dar, poate… confabulez, după cum ar defini asta Ulric Neisser sau chiar Serghei Korsakov! 😉
Şi totuşi, parcă lucrurile nu sunt pe atît de… grave, parcă mai există terapii! Pare a mă îndreptăţi să cred asta o pagină savuroasă despre „duminicile viitorului” a avangardistului poet sinucigaş Ilarie Voronca, dintr-una din cărţile năpădite de praf pe care m-am îndeletnicit să le răsfoiesc în orele astea (iată, deci, beneficiul duminicii lungi!) :

„Aşa cum e organizată existenţa şi activitatea omenească, repaosul de duminică e departe de a-şi putea atinge scopul pentru care va fi fost creat. El vine după o încordare atît de trudnică, a celor şase zile de caznă, încît şi din pricina inerţiei ca şi a dezobişnuirii de a lenevi, omul se află brusc în faţa acestui repaos, fără să-l poată folosi. dar ce să facă el mai întîi? Să-şi repare uneltele, hainele zdruncinate de o săptămînă gîfîită? Să încerce să-şi cunoască nevasta, copiii, prietenii, pe cari, într-o săptămînă de vîrtej şi de vuiet, abia de a apucat să-i vadă? Să iasă în stradă, să se mire ca de o cunoştinţă veche pe care o găseşte schimbată, cu unele case în ruină, cu altele înălţîndu-se umede, încă, din pădurile de schele? Poate că în mintea lui înceţoşată de o muncă prea intensă, întrebările acestea nici nu au unde îşi face loc.”

Şi mai mult, ca să văd cît de norocos sunt astăzi, după doar 76 de ani! 🙂 :

„Duminica devenea, aşa cum poeţii cu ochiul lor profetic au desluşit-o, o strîmtă anticameră de tristeţe şi de doliu a acestui spital, a cestei închisori, care e viaţa.
Şi totuşi, cît a trebuit ca să se ajungă la principiul acelor opt ore de muncă şi al respectului acestei întreruperi duminicale? Cît va mai trebui ca să se ajungă la principiul a patru ore de muncă la săptămînă, nu de şase, ci de cinci zile de lucru, şi la repaosul nu de una, ci de două zile pline? Atunci omul va învăţa din nou să-şi utilizeze libertatea, să fie leneş,să viseze, să citească şi chiar să scrie poezii. Dreptul acesta îl au acum numai cîţiva privilegiaţi. Redat demnităţii sale de om, cu dreptul şi beneficiul muncii raţional şi just organizate, omul acela va avea o dublă duminică, în adevăr luminoasă şi fecundă.
Va fi o vreme cînd, desigur, şi mijloacele de comunicaţie vor fi la îndemîna oricui: cu atît cît costă azi o cursă cu autobuzul sau tramvaiul, omul acestui viitor se va putea duce, în cele două zile libere, la munte sau la mare…”

Oh da, superb! Chiar, v-aş întreba: cît costă la voi o cursă cu tramvaiul? 😉

Servus, Blogolume!
Cristos a Înviat!
Toate cele bune!

27 de gânduri despre „Preţ de-un bilet de tramvai. Confabulare

 1. Utopii SUNT toate;
  dar pe unele … le TRĂIM ZI DE ZI fără „participare”; pe altele le visăm şi credem că participăm. Măcar interacţionăm … principial. Diferenţele sunt grosiere, sunt subtile, căci unii „iau … tramvaiul”, alţii „duzina de maşini proprii”, alţii la talpa goală … „C-aşa-i în tenis !”

  Apreciază

 2. costa cat toate neintamplarile plimbarilor, ceva metri patrati de cer, bronzul de pe nas, ploaia in par, zvonurile vantului si parfumul strazilor. asta cand urc fara bilet 🙂

  Apreciază

 3. Servus
  O da, @Melami, si „Redat demnităţii sale de om…” 😉
  @Mitzaa… pretul biletului aluia de tramvai e… cumva doar pretul unor privilegiate… libertati. Si uite cum vremurile se cam repeta 🙂
  @Camelia… dincolo de griji sunt… tramvaiele noastre. Sus, deasupra Brasovului, da. 😉
  @Sophie… la asta visa Voronca, la zile scurte de munca. Ar fi fost interesant sa aflam ce ar crede el azi, cind biletul ala de tramvai e totusi mult prea… ieftin! 🙂
  @Cornelius, utopii sunt toate…
  @Teo, nu, nu mai am… tramvai! 😉
  Da, @Liliana… greu de pretuit tramvaiul acela… Un tramvai numit dorinta? 🙂
  Toate cele bune!

  Apreciază

 4. Adevărat a înviat!

  Spre ruşinea mea, sau nu, nu mai ştiu preţul unui bilet de tramvai. dar postul tău mi-a adus aminte de atâtea întâmplări vesele de pe vremea când tramvaiul reprezenta o părticică din viaţa mea 😀

  Apreciază

 5. Hristos a Înviat!
  mi-am trăit cele două duminici ale paștelui departe de internet, privind mâinile aspre ale bunicii, chipurile bătrâne și mărunte ale părinților, ascultând hohotul vesel de râs al nepotului meu. privind brașovul de sus, de la poarta poienii, privind orhideea înflorită (semnul de primăvară) și oamenii ieșiți în soare, în lumina unei primăveri prea mult așteptată. peste toate însă era liniștea grijilor, apăsarea… să fie absența tramvaiului de vină că nu ne mai știm prețul?

  Apreciază

 6. Mi-au plăcut cele două citate. Al doilea mi-a amintit de ce a spus un sociolog, Desmond Morris, despre muncă: „el (omul) este împins să facă o muncă extrem de plictisitoare şi repetitivă – aceeaşi rutină zi de zi, an după an – ridiculizând imensul creier adăpostit în craniul său”.

  Biletul de tramvai/autobuz/troleibuz la RATB este 1,5 lei, iar cardul electronic pe care îţi pui biletele costă 3,5 lei.

  Apreciază

 7. ADEVĂRAT a Înviat !
  ~
  Utopie. Acum fără BAN dat în stânga/dreapta … nici nu mai exişti ! Şi, privilegiaţii, nici bani nu ne mai dau, de am trudi TOATĂ Săptămâna !
  ~
  În rest, ne închipuim că SUNTEM şi „reuşim”, uneori, să avem câte o duminică, în care întradevăr, nici nu mai ştii ce să faci.

  Apreciază

 8. Nu mai costa nimic, Flavius, la Brasov, iar cel din Iasiul studentiei mele ar fi pentru mine cat o vacanta pe care nu am avut-o de mult. Daca stau sa ma gandesc bine, e nepretuita cursa mea cu tramvaiul…

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.