Prispa şi bătătura

Găsesc pe Presseurop o analiză interesantă a nemţilor de la Die Zeit inspirat intitulată „Cele şapte păcate ale europenilor” care, „ar dăuna UE”. Lenea, disimularea, bigotismul, lăcomia, egoismul, aroganţa, cupiditatea ar fi metehnele pentru care puterile Europei ar trebui să se căiască. Toate astea dintr-un punct de vedere care priveşte însă „moralitatea economică comunitară” şi mai puţin cea care ar ţine de cea „socială”, „intimă” ca să-i spun aşa (dacă ar fi să ignor faptul că ele sunt interdependente). Nu înţeleg însă şi cum altfel, cît de feciorelnică, ar arăta această unită „Europă a noastră” vindecată de  metehnele astea…  Şi unde ar fi locul nostru în dînsa… Desigur, ar fi fost mai pe placul meu un text de altă factură care să-mi gîdile un pic… etica şi estetica, însă îmi dau seama că o asemenea abordare chiar nu mai contează azi pe drumul cimentat al europenizării şi globalizării noastre, drum fără întoarcere şi fără hăţuri. Ţin minte doar că, de mult, un Noica găsea şi diseca alte beteşuguri în „Spiritul românesc la cumpătul vremii. Șase maladii ale spiritului contemporan”…

În entuziasmul nostru inconştient… aderant, importînd încet-încet şi bolile mai sus amintite, cu sau fără certificat de garanţie, mă întreb doar unde ne vor mai fi şi ale noastre precum hoţia, trufia, corupţia, preacurvia, ipocrizia, minciuna, răzbunarea, înşelăciunea, lăudăroşenia, cinismul, bîrfa şi mai ales şi mai presus de toate uitarea, cu toată voluptatea lor fanariotă? Cum mă gîndesc că ne vor dipărea pînă şi fermecătoarele, mioriticele, dîmboviţenele, moromeţianele lor locuri, prispa şi bătătura care, mai făceau posibile totuşi vecinătatea noastră cu noi înşine şi vorba despre ele, despre bolile noastre, cu putinţa, fie şi iluzorie, a  încercării vindecării lor. Bolnavi de unele sau lecuiţi de altele, cu transplantul de personalitate şi metehne cu tot pe deplin…  implementat,  ne vom fi pierdut pînă şi privilegiile propriilor ticăloşii…

Pînă una-alta, dragelor şi dragilor, cîţi şi cîte veţi mai fi rămas pe aici, pe prispă şi-n bătătură, sper să primiţi necircumstanţialul şi neschimbatul meu gînd vechi, acel La mulţi ani de gînduri bune, pentru un an totuşi mai bun, dimpreună cu un pic mai multă limpezire. Aş vrea să cred că mai putem accepta acest transfer de gînduri cu egală măsură: să dăruim la fel şi atît cît ne-am dori să ni se dăruiască, pe cît posibil fără păcate…

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

31 de gânduri despre „Prispa şi bătătura

 1. Fie ca noul an să-ți aducă mai multe zâmbete decât împotriviri, mai multe reușite decât înfrângeri și mai multe împliniri decât te-ai gândit vreodată. LA MULȚI ANI!

  Apreciază

 2. =====MEGA-FELICITAREA DE AN NOU===== LA MULTI ANI 2012========
  Salutare si bine te-am gasit! Ai un gand bun, o urare pe care vrei s-o adresezi blogosferei? Atunci completeaza aceasta felicitare si trimite-o mai departe la 10(zece) bloggeri pe care-i apreciezi!
  -Preia prin copy&paste felicitarea din acest comentariu, adauga gandurile tale, urarea ta, numele si linkul tau, apoi inchide felicitarea si trimite-o mai departe, tot prin comentariu, catre 10 bloggeri pe care-i apreciezi!
  Daca esti unul din bloggerii la care felicitarea se va afla sambata 31 decembrie 2011, intre orele 17.00 si 18.00 atunci te rugam, inapoiaza felicitarea echipei Mostwantedblog.org pentru a fi publicata si aratata la toata blogosfera! Daca nu stii cui s-o trimiti mai departe inapoiaza felicitarea catre mostwantedblog.org! Te rugam, lasa aceasta parte de text, nealterata, te rugam vino alaturi de noi sa uram tuturor un An Nou fericit si plin de realizari!
  Să ai parte de tot ce e mai bun în lume în anul care vine, 2012 !
  Zina – http://zinnaida.ro/
  http://lecturirecenzate.ro/

  Să aveți un an mai bun , începutul unui șir lung de ani fericiți, plini de împliniri, reușite, sănătate, bucurii, prieteni și entuziasm! Să vă fie mai bine și mai frumos! La mulți ani!
  Mirela Pete
  http://mirelapete.dexign.ro/

  – Viaţa este ca un bumerang. Ce s-a mai întâmplat se va mai întâmpla!
  Vă doresc să treceţi cu optimism, încredere, dragoste, răbdare si altruism, prin toate!
  LA MULTI ANI!
  Gabriela Elena – http://gabryellehelen.wordpress.com/

  Apreciază

 3. Pentru la anul?
  Un pic de desăvârşire în nebuna nedesăvârşire a acestei lumi încâlcite în definiri cu geometrie variabilă şi (nu pot să mă abţin) grele antecedente heredocolaterale!
  Ani mulţi, buni şi frumoşi!

  Apreciază

 4. La mulţi ani de gînduri bune si tie! Si ma bucur sa-l reascult pe maestrul Tudor Gheorghe (pentru al carui titlu primit ieri – Doctor Honoris Causa – la Universitatea din Craiova m-am bucurat la fel)!

  Apreciază

 5. la mulţi ani, flavius! la un an mai bun şi mai luminos. mai aproape de sufletele noastre.
  poate că în anul ce vine, ne-om vedea totuşi pe la târgul de carte, la chietre sau la maial. 🙂

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.