Feed-urile… clipei. Identităţi alterate…

Convieţuirile noastre electronice sau convivialitatea noastră „virtuală”, aş putea zice, ne-au plasat şi multiplicat, fără să simţim, în realităţi paralele şi în feţe de nerecunoscut nici măcar în oglinzile de dimineaţă… Asta-mi e senzaţia. Am mai scris/vorbit despre asta, despre dependenţă şi sevraj, despre confuzie şi identitate alterată. Impresia asta e dominantă dincolo, da, de beneficiile cunoaşterii dezordonate, de comunicarea în viteză, de monetizarea gîndurilor sau cunoştinţelor de tot felul. E un vertij buimăcitor din care memoria, privirea, vorba, respiraţia, flirtul, atingerile ies şifonate rău. Sau nu mai ies niciodată…

Mai deunăzi, primesc un… ping (ce… sprinţar sună!) de la Vania, la care reacţionez instantaneu (văd, dau click sau like, automat, pavlovian) în repezeala căpătată de curgerea fără putinţă de asimilare a cuvintelor „socializante”, de sus în jos, pe fluxul infinit al  pereţilor şi monitoarelor comune. Într-un tîrziu realizez, privind la comentariile acelui text pinguit, că am răspuns la un mesaj aruncat în…  mare acum vreo doi ani! Cum am zis şi acolo am resimţit un soi de deja-vu… invers. O ciudată ieşire din spaţiu şi din timp. Erau acolo „prezenţi” nişte oameni şi nişte întîmplări cu substanţialitatea lor fie şi aproximativă asemeni celor din feed-urile clipei de acum.
Erau? Mai sunt? Eraţi? Mai sunteţi? Ce mai faceţi voi? Unde sunteţi? De ce v-aţi ascuns? Sau de ce aţi rămas încremeniţi în acel prezent? Zău, mulţi dintre voi scriaţi chiar bine! Întrebările astea le-aş pune acum aruncînd o privire tîrzie peste blogolume şi constatînd lipsa „la apel” a atîtora. Mulţi veţi fi trecut pe domenii neştiute de mine, mulţi vă veţi fi întors în „realitatea reală” şi (ne)iluzorie ştergîndu-vă conturile pe care le veţi fi găsit drept inutile. Cîţiva s-au dus de tot, dincolo, unde nu ştiu dacă se dau like-uri sau ping-uri, de unde nu cred că mai vor să aibă habar ce mai e pe aici şi să răspundă!… Experimentez, iată, acum această pinguire către niciunde, spre nimeni. Poate-mi va răspunde cineva… Poate, tot de acolo şi la fel voi răspunde şi eu mai devreme sau mai tîrziu…

P.S. – Pînă una-alta, în fireasca ordine a lucrurilor, la început de curăţenie de… primăvară, voi purcede, cu regretele de rigoare dar şi cu vina-mi de a nu fi la rîndu-mi prezent, la ştergerea adreselor fără… identitate şi respiraţie. Din blogroll şi din celelalte conturi de… aiurea.

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

20 de gânduri despre „Feed-urile… clipei. Identităţi alterate…

 1. Nici ca ma puteam (ne)potrivi mai bine decat acestui post. Blogosferic vorbind – chiar daca mai “respir” inca, fie si doar abia perceptibil – vin de niciunde, ma duc nicaieri, iar ezoterismul limbii pe care-o vorbesc are doar un initiat. Si cu toate astea am tinut sa-ti las si tie un semn. S-a intamplat sa fie azi si acum. Cateva ceasuri mai devreme, probabil, lumina amiezei ar fi curs in amurg si ar fi picat intr-un alt unghi peste acest ecran; as fi avut o alta aplecare perceptuala, un alt puls, un alt gand. Un post mai devreme, sau mai tarziu, cu atat mai mult.
  In afara de asta (cu toate ca trebuie c-am mai spus-o), ai un har grozav cu cuvintele. Daca pana acum n-ai scris o carte, sper s-o faci.
  La Multi Ani!

  Escheriana

  Langa pianul cu coada din salonul cel mare
  m-am tras inutil.
  Nu stiu cum sa cant.
  Si totusi
  de apas la-ntamplare pe clape
  suficient de incet si prelung
  vei crede ca stiu.
  Sunetul o sa staruie-n aer
  cat timp ma vei tine in gand
  sau poate o secunda mai mult
  sa te-ntrebi daca sunt.
  Apoi va cadea la pamant.
  Pisici slugi portrete zac terne in preajma
  pianul in mijloc
  si salonul in rama.

  Apreciază

 2. L-am sters, pana la uma, din blogroll, pe Paul Gabor, cu tristete i suflet. Si-apo am recitit articolul pe care l-am scris, candva, despre blogul lui, despre blogul lui Dan Chichernea, despre blogul lui Vali Badea…

  Apreciază

 3. De mutl m-am pierdut in lumea asta unde prietenii stau cu mine la masa si posteaza poze pe retelele sociale cu ce mancam ca mai apoi sa dam cu totii like sau share:) Trist dar adevarat , as vrea o saptamana fara aceste retele , sunt curioasa daca as primi mai multe telefoane ..

  Apreciază

 4. cumva, eu cred că, îmi place să cred că ne-am însoţit în acest virtual de tăceri, de cuvinte. eu te-am găsit de fiecare dată, tu erai de fiecare dată. de la tine am învăţat multe (curajul poeziei, adicerea ei în lumină ar fi unul, ce-mi trece prin gând)….
  şi ne vom mai găsi. 🙂 aşa cred.

  Apreciază

  1. multumesc… asa e, @Camelia… si eu zic la fel cu privire la noi, la cativa dintre noi. nu generalizez. este aici insa iata o „colectie” de… nimeni si de niciunde… din pacate.
   cele bune! 🙂

   Apreciază

 5. Servus, Flavius!
  ( de la tine am învățat formula, deși am în familie ardeleni)
  Ești printre primele cunoștințe din această pătrățică albă!
  Pe blogul tău, am văzut prima oară o iarnă electronică..au trecut ceva ani..
  Nu mi-am schimbat adresa, nici preocupările.
  Păstrez imaginea frumoasă a primelor schimburi de gânduri , chiar dacă timpul este necruțător.
  Știi, toate zilele astea m-am gândit la colțul de suflet al lui Mircea Șuman, la el, Omul , atât de elegant,vertical, melancolic, dar ferm.
  Tocmai pentru că , indiferent de ceea ce suntem și simțim, timpul judecă după criterii greu de înțeles, rămân la convingerea mea, primită în dar, într-o oră de latină- CARPE DIEM!!
  Să aveți un an frumos- tu și familia ta!

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.