Un marş funebru şi-o gură de aer

Votul de neîncredere, moţiunea de cenzură împotriva unui simulacru de guvern, nu au fost numai cele formale petrecute între actorii de pe scena parlamentului, cît mai ales rezultatul neîncrederii românilor în marea lor majoritate. Mizeria, ipocrizia, hoţia, dispreţul, diletantismul instalate în doze care au atins insuportabilul, de şapte ani încoace, au făcut din ţara asta şi din viaţa românilor un coşmar (dacă nu un marş funebru, fără a fi o metaforă asta pentru mulţi!). Acum, într-un tîrziu, s-a produs un fapt normal, o parte a „ciumei” portocalii – lipsită de orice suport! – a fost vînturată şi scoasă pe uşa din dos fiindcă nu se mai putea altfel. Au primit exact ce au semănat peste măsură cu trufie şi indiferenţă, sub pretextul „crizei”, faţă de realitatea sumbră a celor mulţi. Trebuia să se fi întîmplat asta de mult, dincolo de toate calculele electorale şi de oportunitate politică, fiindcă votul de neîncredere al străzii este cel care, în mod firesc, contează în orice stat care îşi zice democratic. Pesemne lucrurile acum s-au copt…

Cum, după desfăşurarea evenimentelor (şi trădărilor), nu se putea altfel decît ca USL-ul să îşi asume la modul serios formarea guvernului Victor Ponta (plecînd de la premisa că va fi şi investit în parlament!). Că asta este sau nu o ieşire convenabilă pentru Băsescu şi PDL, că era de dorit un „guvern de servici” „apolitic”, astea sunt calcule care au fost depăşite tocmai de mersul precipitat al întîmplărilor. La fel, cum de dorit ar fi fost – dacă timpul şi „procedurile” le-ar permite – alegerile anticipate şi suspendarea preşedintelui pentru definitiva salubrizare a tot ce a mai rămas portocaliu în politica şi administraţia românească (cealaltă „parte”, adică!).

Entuziasmul acestui moment este sănătos. E normal ca într-o „mare” românească infectată pînă la puroi în anii ăştia să prindă bine o undă de bucurie, o undă de mai multă speranţă. Aceste zile ne-au adus un pic de oxigen, dar să nu ne iluzionăm. Poate fi începutul cîştigării încrederii sau poate fi începutul sfîrşitului ei, fiindcă despre asta e vorba, despre nevoia ca de aer de încredere. Dacă USL-ul îşi va juca acum inteligent şansa, dacă va pune dreptul la locul lui, dacă va pedepsi ce trebuie pedepsit printr-o firească vidanjare, dacă va fi onest, dacă va vorbi cinstit cu amărîţii, dacă va recunoaşte că aşteptările sunt foarte mari şi va dovedi că nu este parte din acel convenabil, complice şi neruşinat „tot” – „o apă şi-un pămînt”, îşi va cîştiga pariul în faţa românilor. Dacă nu, căderea de la înălţimea frumosului cal alb îi va arunca în acelaşi loc în care zac deja muribunzi „ceilalţi” care rînjeau şi aplaudau acum nişte ani la vorba „Un fleac, i-am ciuruit!”.

Dobîndirea încrederii, păstrarea credibilităţii, rezistenţa în faţa tentaţiilor demagogice şi materiale imediate precum şi în faţa jocurilor şi manipulărilor prezidenţiale, în condiţiile unei presupuse „coabitări” împotriva naturii de încă doi ani, sunt mult mai dificile decît par în aceste momente de euforie. Speranţa e frumoasă, atîta vreme cît nu face loc zîmbetului hîd al deziluziei… Sper ca presimţirile mele, pe care nu le rostesc acum, să nu mi se confirme peste un timp, cînd o cădea frunza…

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

6 gânduri despre „Un marş funebru şi-o gură de aer

 1. nu cred ca o alianta dreapta-stanga poate fi credibila. Pornind numai de la atat. Noul guvern USL nu pare a fi nici el credibil, sunt multi care sunt contestati in el. Pana acuma, USL-ul nu a adus nicio solutie viabila la criza, pe cand fostul guvern, cu greseli si potcineli, a dus Romania pe calea modernizarii. Sper ca modernizarea statului va continua si nu vom afvea de a face cu o £REstauratie

  Apreciază

 2. asa cum se leapada unii de satana in ultimele zile, asa cred ca se va intampla si cu usl-ul. pe masura ce timpul trece si se apropie alegerile, mirosul functiilor ii atrage pe unii asa cum se duce ursul dupa miere (ca sa nu spun ceva de musca!). aerul asta pare otravit cu mult inainte sa ajunga la noi.

  Apreciază

 3. Uneori politicianismul este arbitrar și arbitrat de un soi de lege ca n-are de-aface cu prefectura. În cazul de față am sentimentul unei reușite suspicios de simple a unei stâgi-drepte care, vorba ta, va trebui să facă fix tot ce au cotcodăcit că nu fac ceilalți. Și mi-e teamă că lucrurile sunt încâlcite în așa fel încât să nu reușească în juma de an să crească cât alții în doi, trei, patru și fix asta așteaptă toată lumea. Pute a capcană. Cred că au lăsat-o la Victoria.

  Apreciază

  1. Poate fi, da, unul dintre scenarii. E posibil ca noul guvern sa gaseasca, nu-i asa… fantanile otravite. E posibil ca gestul USL, cavaleresc, de a prelua guvernarea sa se loveasca de oarece malversatiuni cu ite economice, juridice, etc… Sa nu dam friu liber insa la prea multe teorii ale conspiratiei. Insa aproape sigur, Basescu nu va sta resemnat la Cotroceni in vremea care vine!

   Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.