O poză cu Moromete. Din fundu’ curţii

Crochiuri Cotidiene, De azi pe mîine, Feedback, Metehne româneşti, Nod în papură, Texte şi pretexte

Mi-am început ploioasa-mi zi, fatalmente pe FB, cu un gînd aruncat acolo, către nicăieri, un gînd din fundu’ curţii. „Avea uneori obiceiul – semn de bătrâneţe sau poate nevoia de a se convinge că şi cele mai întortocheate gânduri pot căpăta glas – de a se retrage pe undeva prin grădină sau prin spatele casei şi de a vorbi singur”, aşa făcea Ilie Moromete. În monoloagele lui, în vremurile lui de revoluţii exterioare şi interioare şi de timp fără răbdare, Moromete îşi avea grădina, salcîmul şi-şi mesteca gîndurile laolaltă cu tutunul fărîmiţat în palme. Nu era totuşi atît semn de singurătate – citea „Dimineaţa” „lui Cocoşilă”, la Iocan în Poiană, uitîndu-şi de fonciire, de frigurile şi de Bisisca lui Niculae, de urzelile unor Paraschiv, Nilă şi Achim sau de gura Catrinei – cît de plutire peste realitate. Şi cred că aşa i-a funcţionat lui instinctul de conservare pînă la sfîrşit. Chiar şi după ce şi-a prăbuşit salcîmul a rămas stăpîn în istoria lui, nu cum cred alţii. Şi-a supravieţuit cu rădăcinile din pămînt ale salcîmului, chit că avea să fie purtat într-o roabă spre moarte. Într-o roabă… „Domnule, eu am dus totdeauna o viaţă independentă”… Ceilalţi, toţi, s-au dus cu istoria lor sau s-au lăsat duşi spre niciunde.
Îmi caut grădina din spatele casei, îmi caut salcîmul, locul ăla de acasă în care să mă duc să vorbesc singur. Îl găsesc în poze.

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

10 gânduri despre &8222;O poză cu Moromete. Din fundu’ curţii&8221;

  1. Servus, Flavius!
    cum îmi era dor de scrisul tău -citit …la vedewre, adicî logat(ă)-
    îți propun să megem în Poiana lui Iocan, unde nu vom citi ziare, vom sta mai deoparte de discuții, dar îl vom regăsi pe Moromete și vom regăsi și salcîmul și locul ăla….

    Apreciază

  2. Bună ziua!

    Mă numesc David Benedek și scriu lucrarea mea de licență cu titlul Bloguri ca instrumente de marketing în România. Aș vreau să cercetez despre tendințele de blog din România, despre blogosferă și cel mai mult, despre activitatea bloggerilor de marketing. Dacă aveți 3 minute și vreți să ajutați un pic, vă rog să vă completați chestionarul, iar dacă aveți prieteni bloggeri, puteți să le trimiteți și pentru ei. Mulțumesc frumos!

    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGpkMlg1QnFhcTAyRzh2MWtlWDFMNlE6MQ

    Apreciază

  3. Ilie Moromete este cel mai realist personaj din literatura românească!…cum spunea Manolescu despre el : este „cel din urma taran”! Pentru el pamantul constituia simbolul libertatii materiale si spirituale…astăzi un simbol de mult apus!

    Apreciază

  4. Am banuiala ca Preda, printre alte teme, s-a bazat mult pe complotul fiilor lui Moromete.
    Dupa atatia ani de cand stiu povestea, furtul cailor inca imi da fiori…Legal, Moromete putea sa-i urmareasca cu politia, insa sangele nu se face apa…

    Apreciază

  5. Ce m-ai luat prin surprindere cu tema, Flavius….Asta în paranteză.
    În continuare voi spune – fără rezerve – că te simt „în mână” în ultimele luni (fără a minimaliza textele mai vechi) şi ţine-o tot aşa… „Chiar şi după ce şi-a prăbuşit salcîmul a rămas stăpân în istoria lui”.
    Ei, da!

    a rămas stăpîn în istoria lui

    Apreciază

    1. Servus @Cristian
      Mulţumesc, prietene. Da, trebuie să încercăm să ne păzim salcîmii, fie şi căzuţi, doborîţi la pămînt… Chiar dacă mai obosim uneori, să ne ţinem de ei
      Toate cele bune vouă!

      p.s. – cu temele încă mă mai joc şi cred că e bine că încă nu m-am plictisit!

      Apreciază

Gîndul tău

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.