Jocuri patriotice. Jocuri erotice

Am văzut azi „Insider”, pe HBO. Filmul în care Al Pacino este un realizator tv, la CBS, care pune la punct o emisiune care loveşte în cartelul giganţilor mondiali ai ţigaretelor. Îşi face meseria, scoate la lumină şi expune un martor (Russell Crowe) cu viaţa răvăşită (fost director de cercetare într-o astfel de companie) într-un război aproape sinucigaş. Miza e de miliarde, omerta funcţionează perfect. Sunt atrase în horă şi New York Times şi Wall Street Journal. Sunt pe fir procurori, judecători, avocaţi, totul culminînd cu depoziţia martorului adus sub escortă cu motociclişti, maşini cu girofar, gărzi înarmate… Reţeaua TV, şantajată de industria tabacului cedează, refuză emisia, apoi revine graţie sforilor trase de bravul jurnalist în rîndul breslei. La final, realizatorul TV îşi dă, învingător, demisia. Pare-se că povestea a fost reală, petrecîndu-se prin 1996. Cum reale au fost şi altele, destule, similare. Filme americane!, veţi zice! Da, filme în care, uneori, în momente de tensiune auzim cîte un „F..k!”

Noi nu am avut, nu avem şi nu vom avea nicio „Watergate” sau „Irangate”. Nu avem nici măcar o „Flotagate”, „Energogate”, „Asfaltgate”, „Citostaticgate” sau măcar „Panseluţagate”. Avem, ce-i drept, poate, o „Plagiatgate”, „Sinucidereagate”, „Bruxellesgate” sau „Termopangate”, etc.  Şi avem şi o presă pe măsură, cîinoasă ca o hienă care, latră trei zile şi uită imediat ce apar la tv nişte reclame, întîmplător tocmai ale unora despre care se făcea vorbire în zilele cu pricina. A… o presă cu tiraj de buzunar, evident. Iar ecranizările noastre aduse la temă sunt pe măsură: sublime dar lipsesc cu desăvîrşire.
În schimb, noi stăm mult mai bine cu… libidoul! Auzim mai peste tot, din prispă pînă-n bulevard, şi pe ecran şi pe scenă, atît la tensiune cît şi la… relaxare mult mai multe decît cîte un „F..k!”. „Îmi bag…!”, „Să te f.t!”, „Te bag în p…a mătii!”, „Îmi sugi…!, Ce, PLM!” (fără +18 ani şi reducînd uşor erotica la trivial) sunt extensiile care ne răcoresc fără efort conflictele, se substituie eficace dezvăluirilor şi ne rezolvă problemele de conştiinţă şi de memorie. Aş zice că la ei, la americani, putem vorbi de nişte jocuri patriotice. Noi suntem mai pragmatici şi mai epicurieni!
Bravo nouă, WTF! 😉

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

Publicat de IO Flavius

Genunchiul Lumii: https://genunchiullumii.wordpress.com jocuri de cuvinte. editorial. stări. jurnal de poezii dispărute. atitudine. media. PR. copywriting. identitate. Braşov

4 gânduri despre „Jocuri patriotice. Jocuri erotice

  1. Nu avem o societate civila care sa sustina inca asa ceva in primul rand din lipsa educatiei morale a individului… Copilul inca de mic de la scoala stie ca daca parintii lui nu pot da mita la profesori el nu va apuca locul I indiferent cat de bine ar invata… iar daca creste mai mare iar stie ca daca nu va da mita unui angajator va ramane somer pe veci indiferent cat de bun profesionist va fi… Noi inca ne batem pe tigai si pe zahar cu 5 bani mai ieftin decat pretul obisnuit, ne calcam pe cap unii pe altii fara pic de jena si de rusine si injuram in gura mare ca sa ajungem mai in fatza si sa luam primii o sticlutza de apa sfintita… Nimeni nu ne formeaza sa devenim moralmente o natiune sanatoasa ca sa stim sa ne purtam unii cu altii si sa ne respectam unii pe altii, noi santem educati sa fim oi, sa crestem indobitociti fara bun simt si respect fata de aproapele nostru deoarece in felul acesta santem mai usor de manipulat si de catre biserica si de catre clasa politica… asa ca la noi…. inafara de sexgate, mitagate si plagiatgate nu prea o sa fie altceva… 😦

    Apreciază

  2. La noi e altă lume, un loc în care timpul modifică poporul într-o creatură credulă şi crescută cu televizorul în braţe. Da, nu prea există dosare de tipul Watergate la noi, mai degrabă nişte tentative de a arăta cine este stăpânul acestei case… Oricum, poate ce e just nu o să moară şi ce e nejust să ajungă să conducă… poate avem speranţa că o să fie mai bine, altfel mă tem că nu o să ajungem nici măcar la piciorul democraţiei, darămite în inima ei… Felicitări pentru acest articol!

    Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: