De ce trebuie să… trebuie? Poporul

Nu ştiu dacă textul de mai jos chiar îi aparţine în această formă celebrului lingvist şi politolog socialist Noam Chomsky sau este doar un… „viral” ce i-a fost atribuit. Cred că nici nu contează asta pînă la urmă. Dacă a intrat în „folclor” înseamnă că place. Eu aş întoarce acest decalog şi aş transforma fiecare afirmaţie în interogaţie, apoi în negaţie şi aş pune-o pe masa electoratului şi a celor aleşi. Pun astfel în paranteză nişte „nu-uri” şi nişte semne de întrebare.
Încercaţi acest exerciţiu simplu şi, dincolo de rumoarea teoriilor conspiraţiei, ale manipulării sau anarhiei veţi găsi, poate, un alt răspuns celor ce (ni) se întîmplă (desigur, în caz că nu aveţi unul… altul…)

Decalogul lui Chomsky

1. Poporul trebuie să (nu) aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate
Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional (?).

2. Poporul (nu) trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii
Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile (?).
Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice (?).

3. Poporul (nu) trebuie permanent pregătit pentru mai rău
Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. (?) Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat (?).

4. Poporul (nu) trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său
Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat (?).

5. Poporul trebuie să (nu) aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte
Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale (?).

6. Poporul (nu) trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor
Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat (?).

7. Poporul (nu) trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare
Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac (?).

8. Poporul nu trebuie să (nu) aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă
Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos (?).

9. Poporului (nu) trebuie să-i fie indus spiritul turmei
Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat (?).

10. Poporul nu trebuie să (nu) creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare
Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare (?).”

Mă întreb şi eu, naiv precum Ilie Moromete, de ce oare mereu „poporul trebuie”?! De ce nu trebuie şi ei să… trebuie? 😉

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

14 gânduri despre „De ce trebuie să… trebuie? Poporul

 1. Pingback: Blogstorming 22.
 2. Citind comentariile am putut remarca:
  Interesant. Vedem cum se aplică (decalogul, fireşte) în SUA şi UE, la Goebbels, Volkoff si Kapferer, la Patriotic Act.
  Nu ne uităm în jurul nostru.
  Nu! Numa’ la alţii e…

  Apreciază

 3. Foarte bine pusă problema ! 🙂 Ei nu ”trebuie” niciodată, pentru că ei stabilesc regulile jocului, adică… ce trebuie !

  Nu știu cui aparțin aceste aforisme, dar sunt vizibil de adevărate. Ca întotdeauna, cel mai subtila adevăr este în văzul tuturor… și nimeni nu-l crede !

  Apreciază

 4. Vad aici idei folosite de Goebbels, Volkoff si Kapferer (deocamdata doar ei mi-au venit in minte). Aceasta lectie de manual a stat la baza Patriot Act si e folosita cu un extraordinar succes in toate societatile.

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.