Singurătatea plătitorului de facturi

Mai deunăzi am intrat în casa unor bătrîni – rude de departe – cu ceva treburi şi pentru oarece discuţii, la un pahar de vorbă. La plecare, am observat pe „studioul” de lîngă uşă un vraf de hîrtii, plicuri desfăcute sau încă închise, bileţele, printre alte mărunţişuri. Imagine familiară pentru acel loc din mai fiecare casă. Bineînţeles, am recunoscut în majoritatea acelor hîrtii facturi şi am zîmbit, înainte să spun „la revedere”, remarcînd: „Facturi!…” Gazda a zîmbit şi ea amar: „Da, facturi… Nu se termină niciodată! Or să rămînă şi or să mai vină şi cînd noi nu o să mai fim aici să le primim!…”
Vorbele astea mi-au rămas în minte preţ de cîteva zile. Lipită de imaginea acelor pensionari. Nu că ar fi o revelaţie aici însă, da, aşa e, facturile nu se termină niciodată. Facturile tronează în vîrful puţinelor noastre certitudini. Alături de viaţă, de moarte, de boli că altele… certe nu prea văd. Venim pe lume aducînd după noi o factură şi murim lăsînd în urma noastră nişte facturi. Şi, lună de lună, săptămînal poate, ne întîlnim cu nişte facturi. Şi nu oricum, ci foarte intim, în cea mai personală relaţie cu putinţă, asemeni uneia amoroase sau de ură. Relaţie petrecută într-o solitudine perfectă.

Factura ne este adresată, ne poartă numele şi cnp-ul, ne identifică la o adică. Este a noastră şi numai a noastră iar noi suntem ai ei şi numai ai ei. Face parte din familie, s-ar putea spune, cu drepturi depline. Şi, faţă de alte treceri prin existenţa noastră, facturile sunt singurele, într-un fel sau altul, cărora nu le rămînem datori. Şi nici ele nouă!
Singurătatea aceea a relaţiei noastre cu o factură este însă din cele cu spaimă şi cu tristeţe. Este singurătatea aia a gîndului supravieţuirii, pentru atîţia dintre români, singurătatea hîdă a neputinţei, a disperării zilei de mîine. Facturile nu-ţi acceptă neputinţele, resemnările, infidelităţile, şmecheriile. Sunt de o corectitudine fatală şi ţine de domeniul minunii ca „altcineva”, din solidaritate, să vină să le îndestuleze în locul tău, „stăpînul” lor. În fiecare zi relaţia despre care vorbesc se consumă în linişte în milioane de ipostaze sau de case, între patru pereţi, în tăcere, în încordarea sau destinderea maximă a muşchilor corugatori şi occipitofrontali ai „condamnaţilor”. Şi nu-i vorba doar despre nişte pensionari ci şi despre nişte maturi care, probabil, nu vor mai avea măcar şansa „siguranţei” unei pensii care să satisfacă plata unor datorii ci şi despre nişte tineri pentru care o factură neplătită poate fi fierăstrăul care taie un drum…

Nu ştiu cum e în alte părţi, probabil acolo se poate vorbi despre o legătură normală, banal contabilă şi reciproc avantajoasă. Ceea ce văd aici şi acum, în acest prezent necruţător de iute, este singurătatea deprimantă a românului neajutorat în captivitatea de hîrtie a facturilor. De prea multe ori şi pe nedrept umflate cu dispreţ, suficient cît să îi treacă viaţa şi moartea la datorii.

Servus, Blogolume!
Toate cele bune! 😉

23 de gânduri despre „Singurătatea plătitorului de facturi

 1. Articolul acesta, modul in care l-ai scris si senzatia pe care o lasa in urma citirii, aduce aminte de acea ‘Doina haiducului’ care canta si deplange pribegia haiducului, dar rezista regimului sau sistemului, se lupta cu nelegiuirile, este impotriva lor, dar tot trebuie sa dea piept, in persoana, cu dusmanul de patrie. Ei, si aceste facturi, sunt prezente si mereu dupa oricare contribuabil, mai ceva decat potera din vremuri de demult. Interesanta perspectiva a a articolului tau.

  Apreciază

 2. Factura-i astazi Coana Mare/, se tine scai de fiecare/ si daca tu n-o platesti bine/ Aoleu! e vai de tine! :)) n-am gasit la repezeala alte rime…Serios vorbind acum, factura a devenit „nambaroan” in viata fiecaruia dintre noi, nimic si nimeni nu „misca” fara Ea! Ba chiar pot scrie ca traim cu ea intr-o simbioza anacronica, perfida si inumana, dar asta e viata! Platim, platim, platim…pacat ca de cele mai multe ori chiar nu stim ce/pt. ce servicii adevarate tot scoatem banii din buzunarele tot mai subtiri…:(

  Apreciază

 3. De cand s-a pus taxa pe viata, asa traim cu totii. Pe factura. Diferenta e ca unii – noi, romanii, in cazul de fata – o resimtim tot mai devreme si tot mai acut. Altii, ca urmare a fondurilor ce inca le intra in conturi din vechile si actualele… colonii, inca n-o resimt. Dar cu siguranta o vor face la un moment dat. La cum se misca lucrurile, destul de curand…

  Apreciază

 4. in spatele fiecărei facturi este o armată de oameni mai mult sau mai putin responsabili şi puţini dintre ei ocupă un loc necesar, dar locul există şi el pentru a mai îngroşa factura. Şi mai există în spatele acestor facturi şi un sofisticat şi draconic aparat de umflare artificială ! Până nu modificăm aparatul făcându-l din draconic, uman, facturile vor rămâne nişte balauri cu şapte capete, regenerante….

  Apreciază

 5. Factura – Ceva care nu te va uita niciodata
  Factura- Cineva care iti trimite zilnic o „scrisoare” (asta pana cand se prind ca „nu mai esti printre cei vii” :))

  Factura- Daca platesti,traiesti. Daca nu platesti,incepe sa iti sune ceasul :))

  Tatal meu m-a invatat doua lucruri despre facturi; intotdeauna sa ma interesez ce este cu ele si niciodata sa nu platesc decat atunci cand nu am alta alternativa.

  Apreciază

 6. Factura e singura cu care nu te poti certa….pentru ca iese invingatoare, cu siguranata…
  E ca tiganul, poate platim pentru un serviciu, dar tot se mai adauga un plus, ca altfel nu fericim politica. 🙂

  Apreciază

  1. Si uite cum Factura devine personaj sau substantiv propriu! 🙂 Bine-bine, cine te pune sa te legi la cap cu niste facturi, ar spune unii mai realisti!? As crede insa ca in buna masura nu noi ne alegem Facturile ci ele pe noi! 😉

   Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.