A patra cădere a Braşovului?!…

Prin 1241 au fost tătarii, prin 1438, turcii şi prin 1688, habsburgii… Acestea ar fi cele trei căderi – nu cuceriri! – ale Braşovului în mîinile unor ocupanţi străini (la care s-ar mai putea număra poate şi anii 1916 şi 1950, cu acest ultim an cînd Braşovul devenea „Oraşul Stalin”) menţionate în diversele istorii ale oraşului. Niciuna dintre acestea nu va fi fost însă covîrşitoare şi de lungă vreme la scara istoriei fiindcă, aşa cum scria Sextil Puşcariuce e val, ca valul trece, zice poetul. Muntii au apãrat si au sporit populalia indigenã, care le cunostea tainele si ascunzisurile în vreme de primejdie. De pe culmile lor, strãmosii nostri au dominat de fapt pe venetici; din cuceriti ei au devenit cuceritori. Chiar dacã limba lor nu mai e cea a dacilor ce le-au dat nascare, firea si felul de a privi si a primi viaţa a rãmas aceeasi”
Dacă ar fi să se petreacă un troc politic ordinar în vremurile astea ale noastre, aşa cum mă tem că s-ar putea întîmpla prin plănuita regionalizare a României, m-aş putea gîndi la o a patra cădere a Braşovului pe mîna unor venetici? Eu cred că da, chit că acum vorbim de un proces globalist în care nu mai cad cetăţi sub furia hoardelor barbare ci se şterg identităţi locale, se uniformizează valori economice, demografice sau culturale şi statistici, se „pun la dispoziţie” evidenţe în ciuda voinţei celor… ocupaţi.

Potrivit unor zvonuri deocamdată, întărite şi de unele bîlbe sau declaraţii contradictorii, la niveluri de vîrf ale USL-ului s-ar fi bătut palma ca Sibiul, cu un guvernator cu tot, să devină capitala Regiunii Centru a României în detrimentul Braşovului. Şi asta, spun gurile rele, ca peşcheş oferit unui primar vremelnic (istoriceşte, desigur) de Sibiu, Klaus Iohannis, în schimbul „mariajului” acestuia cu liberalii. Mariaj din interes, după toate aparenţele, chiar dacă eu unul nu prea văd zestrea cu care ar fi venit Iohannis, alta decît cea a unei poze frumos ambalate, ca o Fata Morgana valabilă doar ochilor necunoscători ai naivilor.
Oricît de subiectiv aş fi cred că este de-a dreptul inutil să mai fac şi eu o pledoarie, să mai aduc aminte despre distanţele apreciabile care fac diferenţa între Braşov şi Sibiu. Ţine de bun-simţ, de o minimă adecvare la realitate sau de rea-credinţă şi prostie să înţelegi şi să accepţi evidenţa: Braşovul nu are cum să se subordoneze în vreun fel Sibiului! Parte din USL-iştii braşoveni de frunte chiar au pus ceva argumente pe masă şi se declară luptători „pînă la jertfă” pentru cauza Braşovului. Dar cu toate astea sunt semne care ne dau de înţeles că toate argumentele ar putea să nu facă nici cît o ceapă degerată în faţa domnilor Dragnea (care nu ştiu de ce a evitat o discuţie la obiect aici la Braşov), Ponta sau Antonescu. Ei coabitează, pare-se, în alte sfere şi se supun altor protocoale care nu au nicio treabă cu evidenţele chiar dacă asta ar însemna desconsiderarea şi sfidarea voinţei şi dorinţei a cel puţin 500.000 de braşoveni. Pentru ce acest troc? Pentru putere, influenţă, în condiţiile în care e limpede că volatilitatea resurselor este şi va fi tot mai gravă iar dirijarea discreţionară a acestora nu va aduce bunăstare acolo unde trebuie ci rupturi şi inechităţi? Întrebare retorică, bineînţeles!

Dacă va fi să fie aşa nu ştiu de ce beneficii şi pentru cîtă vreme se vor bucura artizanii unei asemenea decizii cu totul nedrepte şi umilitoare, decizie care probabil va ocoli subtil pînă şi un elementar plebiscit prin care vocea şi argumentele braşovenilor (şi nu numai ale lor!) să fie ascultate la modul matematic corect. Dar intuiesc enorma lor pierdere politică: nu-i prea mai văd să pună piciorul în oraşul ăsta. Şi nici măcar pe chiar aleşii acestui oraş care, în afara unor firave declaraţii de conjunctură nici nu se văd şi nici nu se aud! (Da, în viziunea mea, din unghiul patriotismului meu local, aş vrea să-i văd cu pancarte de gît, să-i aud adunînd oamenii cu megafonul, să le văd demisiile din demnităţile lor, pregătite în alb, în caz că!…) Cum intuiesc nesperatul şi consistentul, pe bună dreptate(!), cîştig al PDL-ului şi opoziţiei care pot capacita un lobby consistent şi de o vizibilitate formidabilă pentru Braşov.
Şi dacă va fi să fie aşa, dacă se va merge pe această „soluţie” (aud că s-ar putea putea pînă la urmă, pentru a se împăca şi capra şi varza, să i se ofere o altă regiune Braşovului şi o alta Sibiului!) aş vrea să văd şi societatea civilă braşoveană, Cetatea manifestîndu-se şi altundeva decît pe facebook sau forumuri… Aş vrea să văd în acest caz votul plebei, covîrşitor negativ, la prevăzutul referendum împotriva regionalizării! S-ar putea trăi, la o adică,  şi „fără ei”, pe propriile forţe, sau eventual, dacă e să se facă, cu un „guvernator” sau un „regent” de import independent de pulsiunile locale,  nu-i aşa?!

Desigur, discuţia asta poate semăna acum cu povestea cu drobul de sare însă lucrurile pot evolua pe nesimţite şi pe neştiute. Eu unul simt nevoia acestei opinii – bine-ar fi fost să nu fi fost pricinuită! –  şi m-aş bucura să fi pornit de la considerente false, Braşovul nefiind, totuşi, o cauză pierdută. Sper ca în subiectivismul meu şi din puţinătatea informaţiilor să mă înşel, cu tot riscul de a fi deranjat cumva vreo sensibilitate locală.
Dar dacă?!… A cîta „cădere” a Braşovului ar fi – şi pentru ce(?!) – şi nu oricum de data asta, ci ruşinos, fără onoare, cu armele depuse pe sub masă?

Servus, Blogolume!
Toate cele bune!

30 de gânduri despre „A patra cădere a Braşovului?!…

 1. Stii ceva Flavius … in orice rau e un bine! Nici nu-mi pasa ca Brasovul nu va fi capitala, chiar ma bucur! Mai putin trafic, mai putina poluare dinspre Bucuresti! Si inca ceva: tot mai multi semneaza Petitia de dezlipire a Transilvaniei de Romania … romani si maghiari de-opotriva… stiu ca nu e „right” dar in prostia care pluteste in aer si aceasta variabila trebuie luata in considerare! Ar mai trebui introdus si un program de autogospodarire, ca pe vremuri … sasii din Sibiu precis ca il mai practica: curatenie in fata casei de catre locatari, dez-zapezirea proprie, mai ales pe strazile mici sau cel putin pe trotuarele din fata caselor, plantarea de pomi si flori proprii sau prin Organizatii si Coalitii ale Mediului, gasite programe care sa mai usureze cheltuielile Primarie pentru ca aceasta sa aloce fonduri pentru cladiri, infrastructura etc. Eu asa vad lucrurile.

  Apreciază

 2. mi-am retras LIKE_ul ptr ca doare cînd citesc
  mă doare atît pot acum

  alunec pe lîngă Teatrul de Păpuși, mă uit pe geamul unei librării vechi, și o cotesc cuminte și încet spre școală, în curtea Bisericii Negre

  Apreciază

 3. Va aduc o veste buna : vazut relativ rar Brasovul se schimba in bine. Cert, este vorba de un subiectivism imposibil de destramat dar cu mana pe inima va spun ca vad schimbari in bine de fiecare data cand vin ACASA. Fiecare evolutie are doua taisuri si se poate transforma oricand in involutie.

  Apreciază

   1. Eu vorbeam despre schimbarile in bine. Ale Brasov-ului. Toate au nevoie de timp. Si de distanta. Eu zic ca de aproape vedem mai mari defectele. De la distanta vedem ansamblul. Si comparam cu alte ansamble. Si de fiecare data revenim ACASA.

    Apreciază

 4. Peste tot auzi numai de Sibiu in context european. Sibiu Capitala culturala europeana in 2007, Sibiu Aeroport international, Sibiu Hotel business/leisure de 4Stele. Despre Brasov nu se vorbeste niciodata, sau doar cand se aminteste despre el ca o zona industriala dintr-o Romanie comunista. Poate eventual despre Poiana Brasov ca loc predilect pentru distractie, constructie de vile sau cozi interminabile pe DN1, in weekend. Ce asteptari mai poti sa ai ?

  Apreciază

  1. Evidentele spun altceva:
   http://regiuneacentru.ro/2013/05/45-din-turistii-din-regiunea-centru-au-venit-la-brasov/

   http://adevarul.ro/locale/brasov/brasovul-locul-tara-crestere-pib-1_50aec2967c42d5a663a00be1/index.html

   http://www.romania-actualitati.ro/crestere_cu_o_treime_a_numarului_de_turisti_straini_in_brasov-51384

   http://www.adrcentru.ro/Document_Files/ADStudiiRegionale/00001264/dgcji_Profil%20judetul%20Brasov_actualizat%2002.10.20121.pdf

   http://regiuneacentru.ro/2013/07/brasovul-ramane-primul-judet-turistic-din-regiunea-centru/

   Asta doar la o cautare superficiala. Si… ma repet: problema este ca deciziile par a se lua arbitrar ci nu pe cifre, argumentat. Nu compari merele cu perele! In conditiile astea as merge pe ideea lui Dan, de mai sus: sa se aleaga resedinte de aceeasi categorie. De ce nu Fagarasul sau Mediasul?

   Cele bune!

   Apreciază

 5. M-am uitat pe niste cifre mai intai.Nu-ti incarc blogul cu ele.Dar , luandu-le in considerare si alegand Sibiul in defavoarea Brasovului , as spune ca primeaza politicul in fata economicului.Dar e mult mai rau de atat. Experienta prezentului ,a anilor trecuti ,arata ca politicul primeaza in fata tuturor ,indiferent ca vorbesti de interes civic,justitie …

  Apreciază

 6. am fost anul trecut in concediu, atat in Brasov cat si in Sibiu, iar acesta din urma mi s-a parut un oras european, curat, plin de viata, turisti, dezvoltat.
  parerea mea este ca Sibiul si-ar merita titlul de capitala a regiunii

  Apreciază

 7. te urmăresc de câteva zile. știrile tale, întrebările tale m-au pus și pe mine pe gânduri.
  mă tem că orașul nostru atât de drag a căzut mai demult în dizgrație. privesc în jur la terenurile virane, reminiscențe ale unei industrii prăbușite, la un cerb anemic și stins din lipsă de fonduri, la un mit fantastic, cel al lui Vlad Dracul, ascuns sub preșul indiferenței și nepăsări.
  până când? de ce știu… nu au fost interese…

  Apreciază

  1. Cami, fara indoiala, Brasovul (dar nu numai el!) a cazut prada lacustelor. Nu voi face iar figura nostalgicului dupa o industrie candva semnificativa insa e vizibil ca lumina zilei ce s-a intamplat. Interese au fost ca asa sa se intample iar unii dintre cei care azi declama ca apara interesele Brasovului sunt aceiasi care au inchis ochii la vremea demolarilor. Justificarea „nu se putea altfel” este pentru naivi! Pana cand? Pana cand nu vom mai fi luati de fraieri.
   Toate bune, Cami! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 8. Eu sunt de pe vremea cand Sibiul si Brasovul erau raioane concurente. Cel putin la olimpiade. Tot timpul a existat o competitie intre cele doua zone.
  Declar insa ca nu as vrea ca Sibiul sa devina centru al regiunii. S-ar umple orasul de smecheri ai puterii si ai afacerilor si s-ar termina aerul lui medieval, atat cat a mai ramas dupa invazia scuipatorilor de seminte veniti din est. M-as bucura sa castige Brasovul tau. Din pur egoism local si nu din generozitate 😦

  Apreciază

  1. Deci sa inteleg ca Brasovului i s-a cam terminat aerul medieval, asa ca ii sade bine cu smecherii puterii si afacerilor si e oricum infestat de scuipatorii de seminte, astfel ca n-ar fi o mare pierdere? 😉

   Apreciază

   1. Nuuuuu. Nu am mai vizitat Brasovul de multi ani. A ramas doar in sufletul meu, dupa Sibiu. Ti-am zis doar parerea mea despre centrele regionale. Vor aduce blocuri de sticla si alte asemenea orori care nu se potrivesc unui oras cu istorie. Vor distruge si nu vor construi. Eu sunt cu cele vechi si nu admit smecheriile care aduc atingere spiritului unui oras.

    Apreciază

 9. Nu prea inteleg de ce ar fi o catastrofa ca Brasovul sa nu fie centrul regiunii. Statul New York nu are capitala la New York, nici California nu are capitala la San Francisco sau Los Angeles. Daca ar fi dupa mine, as pune capitala regiunii Centru la Fagaras sau la Medias, ce ziceti de asta?

  Apreciază

  1. Nu este o catastrofa, Dan. Ok, atunci sa se schimbe paradigma si sa se masoare cu aceleasi unitati de masura, cu cifrele pe masa. Sa nu se vorbeasca atunci despre posibile capitale de ordinea de marime a Brasovului, Constantei, Clujului, Iasiului, Timisoarei, Aradului, Craiovei, Galatiului, Ploiestiului etc… si sa nu se perceapa alegerea ca fiind arbitrara, fiindca „asa vor muschii mei”…
   Toate cele bune!

   Apreciază

 10. Flavius, societate civila in Brasov nu (prea) mai exista… asta, incercand sa fiu optimista si sa ma gandesc ca poate, poate, candva… Cat despre politicieni locali cu pancarde de gat, cred ca majoritatea ar merita unele de gat, dar din alta categorie, mai cu dungi 😀

  Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.