Poza alb-neagră. Mută

Cum ai putea să nu fi revoltat după tragedia din Apuseni? Drama, durerea nu au grade de comparaţie chiar dacă impactul unor nenorociri este mai mic sau mai mare, chiar dacă unele nenorociri sunt mai vizibile şi dor azi mai tare faţă de cele neştiute şi aproape „cotidiene”. Prăbuşirea acelui avion sau trupul sfîşiat de cîini al unui copil într-un parc din Bucureşti (şi iată astfel de exemple se adună) sunt cele care curg ca un revelator tot mai tare peste filmul şi fotografia „societăţii” româneşti. Ăştia suntem, aşa arătăm, fără fard, în poza alb-negru. Şi revelatorul lucrează mai departe, brutal. Şi-a pierdut răbdarea şi timpul şi nervii şi uitarea pentru a ne mai menaja. „Băi ticăloşilor, ăştia sunteţi!”, pare a fi diagnosticul care nu mai ţine cont şi nu mai iartă nici măcar petele de lumină, oamenii frumoşi,”România profundă”. Am protestat, ne-am bătut, „#UniţiSalvăm” (dezinteresat…), pentru un munte de aur şi pentru nişte gaze de-ale pămîntului. Nu văd pe nimeni să protesteze pentru respect, împotriva sfidării şi coruperii demnităţii, împotriva îngenunchierii şi batjocurii sufletului şi a inteligenţei, împotriva bunului-plac şi confortului dispreţuitor al dictaturii mojiciei, împotriva propriei indiferenţe, ipocrizii şi neputinţe.
Şi nici măcar nu e nevoie de un protest vizibil în stradă, de interesecţii blocate şi baricade. Ar fi suficient protestul din noi (pornind cu marşul mut împotriva noastră înşine!) şi educarea, pentru mîine, a protestului din copiii noştri, fiindcă ştim împotriva cui şi în ce fel ar trebui el îndreptat, nu-i aşa?
Cît, cine şi cum va mai vorbi de azi într-o săptămînă, în două săptămîni, de azi într-o lună despre nenorocirea din Apuseni? Şi cîte altele, între timp, vor fi fost îngropate de demonii din adn-ul nostru? Poate salva ceva o ninsoare proaspătă, întîrziată?

Servus, Blogolume!
Toate cele bune…

6 gânduri despre „Poza alb-neagră. Mută

 1. Nu știu cum să-ți spun pe ocolite așa că spun direct : sunt intrigat. Până și un reporteraș mărunt de gazetă știe că rândurile lui au un public format. Cu atât mai mult tu, Flaviuse, ar fi trebuit, cred eu – și nu exclud varianta în care m-aș înșela, să intuiești că mesajul tău va fi perceput de cei care te citesc în mod obișnuit ca fiind un soi de mustrare, indiferent de nuanța generalistă a textului. Ori eu nu mă simt vinovat cu nimic. Pe pătrățica mea, protestele interioare sunt practic permanente. Dar, guess what ? În afară de o călduță senzație de automulțumire nimic nu se schimbă. Și nu se va schimba.

  Apreciază

  1. Dane, apreciez spiritul tău critic şi sunt sigur ca sunt suficienti cei care nu au ce.şi reprosa. Privirea mea de ansamblu asa vede lucrurile: petele de lumina sunt excepţii. Posibil ca asta sa se numeasca „generalizare”. Crezi că raportul e invers? Sunt primul care as vrea sa ma înşel şi pesimismul sa.mi fie episodic. Vom mai vorbi însă şi vom mai vedea. 🙂
   Apoi aici nu.i un ziar – ţi.o spune unul care cam ştie ce.i ăla… 😉
   Cele bune!

   Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.