Brașovul, sat fără cîini?

Niște melteni cu buletine de București, unși, se spune, cu destui dinari și înfierbîntați de un așa-zis „vis american” puturos de Dîmbovița, s-ar fi gîndit că Brașovul e un fel de no man’s land, sat fără cîini adică, numai bun să muște ei cu draglinele din el! Vestea, imaginea și gîndul că sus pe undeva, tocmai în splendoarea Șcheiului, spre Drumul Poienii, ar intra buldozerele, s-ar pîrjoli pajiștea și s-ar doborî niște copaci pentru a face loc unei presupus plănuite… „dezvoltări imobilare” le-a suit rău de tot „sîngele la cap” brașovenilor. Cum adică, niște venetici care habar nu au care e treaba cu Brașovul, cu valorile (printre care, și mai ales, cadrul natural și arhitectonic!) și cu mîndria lui, păstrate cu sfințenie de sute de ani, din tată-n fiu, s-au trezit să vină tocmai aici și să ne calce iar bătătura-n bocanci, fără să se descalțe și să se spele pe picioare, surîzîndu-și în barbă că „uite ce priveliști aducătoare de dolari au ăștia, mînca-ți-aș?”?! Și cum adică, autoritățile de tot felul nu știu, n-au văzut, n-au auzit cînd lumea vorbește și „dezvoltatorii” și-ar fi scos deja la vînzare „comoara” (vreo 70 de blocuri, zice-se, cu aproape o mie de apartamente!) pe internet, chiar acolo în… capul scheienilor?! Cum nu se văd basculantele cu pămînt, cînd altfel nici măcar un grătar nu poți să faci la marginea dealurilor din Brașov fără să sară cineva din boscheți să îți taie chitanță, fiindcă, deh, alea-s… zone protejate, rezervații, etc. (sic!)!? Adică, ăștia încă ne-ar mai lua și de proști, după ce oricum am înghițit cu năduf pînă acum sluțirea progresivă a orașului (pînă la nivel geologic!) și prin alte astfel de enormități urbanistic-edilitare de pe colinele Drumului Poienii, Warthe-lui, Prundului și pînă-n Valea Cetății sau aiurea?

A fost el Brașovul ars de tătari și de turci, dar nu îngenunchiat, și nu credeam ca în secolul XXI să mai vină cineva (asa-numiți… investitori!) să încerce încă o dată îngăduința și răbdarea brașovenilor pentru, ce altceva decît pentru niște saci de arginți?! Iar dacă autoritățile (de la vlădică la opincă) au știut sau au bănuit doar și au închis ochii urmînd pesemne să parafeze planurile (se poate amenaja/construi în orice condiții, orice în aria orașului?!) pe sub masă pe naivitatea și neștiința cîtorva amărîți (fie ei și proprietari ai grădinilor sau pășunilor cu pricina) gata să-și vîndă un petec de pămînt pentru o vremelnică îndestulare vom afla, cum și dacă n-au știut vom afla și asta. În cîteva zile vom ști și ne vom dumiri ce și cum și-au zis toate părțile implicate, private, publice, s.a.m.d. și dacă ne facem sau nu griji cu temei, dacă e cumva doar o emoție spontana la asemenea știri și cum ar urma să reacționeze comunitatea pe mai departe. Ceea ce nu ne oprește să spunem: tovarăși, simbolurile, locurile sensibile ale Brașovului, ca și sufletele, nu se vînd la… marea publicitate și nu se lasă amanet pentru șmecherii dubioase în vremuri prevestitoare de bule imobiliare! Așa că, eu unul, n-aș vrea ca Brașovul să fie scena unor noi Pungești sau Nadăș și să-i văd pe respectivii cum or să ajungă să-și planteze cu mînuțele lor, pînă la… starea inițială, fiecare fir de iarbă smuls de pe dealurile Brașovului … Panseluțe, giratorii, mînării punctuale și izolate sau sloganuri orgolioase ori naive într-un… „Brasov: Probably the best City in the World” s-au mai văzut, și din păcate n-au înghețat, dar cred că pînă aici! Și pînă-n Tâmpa! Om fi noi crescuți și născuți aici „sub poalele” ei, dar tîmpiți nu suntem!

Servus, Blogolume
Toate cele bune!

 

7 gânduri despre „Brașovul, sat fără cîini?

 1. Meltenii cu buletin de Bucuresti au obtinut sau trebuie sa obtina toate avizele/autorizatiile de la primaria din Brasov, altfel nu pot construi. Pacat ca un semnal de alarma probabil bine intentionat si la care puteam sa subscriu si eu, chiar avand buletin de Bucuresti, se pierde in balacareala si insulte fara legatura cu subiectul, specifica zonei dealtfel. De parca, daca meltenii aveau buletin de Brasov sau Cluj, sau eventual pasaport, nu era nicio problema. Oricum, nu stiu ce ar fi nou pentru Primaria Brasov, dupa ce s-a construit cartierul ala in Poiana, in plina padure. Fiindca veni vorba de insulte aruncat si de peisajul brasovean, eu cred ca meltenii din Bucuresti au cu adevarat un motiv serios de scuze la adresa brasovenilor – vi l-au demolat pe Arpad. Aia da greseala.

  Apreciază

 2. Exact cand scriu asta ma aflu in Brasov pt cateva zile. Fara sa cunosc prea bine orasul, am nimerit la o pensiune chiar in.. Schei. Minunat colt de natura, cu strazi si case de indeamna la mirare. Sper sa nu se infaptuiasca cele expuse de dvs.

  Cu respect, un banatean.

  Apreciat de 1 persoană

 3. De ce nu mergi in Racadau in zona fostei cariere Temelia in spatele blocurilor de pe str. Cernei sa vezi cum un politician Susanu Claudiu Sorin seful de la protectia consumatorului si membru psd isi face casa spargand o cariera intreaga si mutaland o zona verde care prin PUZ era destinata pentru spatii verzi. S ar putea face o ancheta super cum a intrat in posesia acestui teren ar rămâne lumea tranziția. Apoi lângă Susanu un alt șmecher Timar Alexandru construiește un bloc!!!!!! Deci ai o gramada de chestii de scris daca iti doresti acest lucru. Au fost sesizate autoritatile si nu s a intamplat nimic. Poate ai tu mai mult succes.

  Apreciat de 1 persoană

  1. imi expun doar o opinie, o stare, ca brasovean, legata de ce vad si aud ca se intimpla in jur. daca sunt situatii similare le subsumez aceleiasi opinii, cu aceeasi mahnire si sper ca ele sa iasa la iveala si sa se vada din ce categorie fac parte. am inteles ca si pe warthe se pregateste ceva si nu numai acolo… sa speram ca nu vor merge pina la capat in dauna orasului. as sublinia si ca nu imi e menirea si nu e acesta locul pentru anchete – are cine sa le faca si le vor face.

   Apreciază

Gîndul tău

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.